Daar wordt aan de deur geklopt…

Heb je “Post voor Bertje Bakker” en “Speculaas voor de Sint” gelezen? Dit is het vervolg.

Zoals elke dag was Bertje Bakker vroeg wakker. Het is een speciale dag, 6 december, de verjaardag van Sinterklaas. Het is terug wat rustiger in de bakkerij. Alle speculaas is gebakken en Piet is gisteren de laatste lading komen halen. Bertje is echt wel moe van al die speculaas te bakken. Mini en Piepke hebben een dik buikje gekregen van al dat proeven.

Het wordt al donker buiten en Bert ruimt de bakkerij op. Plots wordt er aan de deur geklopt. “Oh wie zou daar nog zo laat zijn?” vraagt Bert zich af.  Hij opent de deur en schrikt. “Dag Sinterklaas,” zegt Bert met een trillende stem, ”en dag Zwarte Piet. Kom toch binnen.” Sinterklaas zet zich in de zetel van Bert. “Dus jij bent Bert de fantastische bakker. Ik wilde je persoonlijk komen bedanken voor we terug naar Spanje vertrekken. Jij hebt zo hard gewerkt en superlekkere speculaas gebakken. Een grote dank je wel Bert voor jou en je kleine vriendjes.” “Mijn kleine vriendjes? Kent u mijn geheim dan Sinterklaas?” vroeg Bert verwonderd. “Ah de Sint weet alles hé Bert en Zwarte Piet had de kleine sloebers gezien toen hij de laatste keer speculaas kwam halen. Maar weest gerust Bert jouw geheim is veilig bij ons,” zegt Sinterklaas.

“Mini, Piepke, kom maar, Sinterklaas wil jullie graag bedanken!” roept Bert. De muisjes komen heel voorzichtig uit hun holletje gekropen. “Dag Mini, dag Piepke, jullie zijn heel goeie proevers. De speculaas was superlekker. Willen jullie graag nog wat letterkoekjes?” vraagt de Sint. “Nee, dank je wel Sinterklaas, ons buikje is al zo dik van de speculaas te proeven,” zuchten de muisjes een beetje moe.

“Sinterklaas, heb je nog even tijd? Ik wil je graag iets vragen. “Ja Bert, wat wil je graag weten?” vraagt de Sint. Sinterklaas zet zich gemakkelijk in de zetel en legt zijn benen wat omhoog. “Zo kan ik wat rusten want ik ben toch wel heel moe nu van al die cadautjes bij de kinderen te brengen,“ zucht Sinterklaas. “en Bert, vertel eens…”

“Toen ik nog een kindje was maakte ik elk jaar een tekening voor jou en Zwarte Piet. Maar wat ik me altijd al heb afgevraagd, wat gebeurt er met al die tekeningen, Sinterklaas?” vraagt Bert. Sinterklaas moet even lachen. “Oh Bert dat hebben me dit jaar veel kinderen gevraagd. Ik neem alle tekeningen mee naar Spanje. De tekeningen van dit jaar hangen we op in de kamers van ons kasteel. De tekeningen van de vorige jaren bewaren we in grote koffers die op de zolder staan. De Pieten die nog in Spanje gebleven zijn ruimen de tekeningen van vorig jaar op en maken plaats voor al de nieuwe.

Illustratie Thiebe Catrysse

 

En Zwarte Piet, die krijgt ook tekeningen. Elk jaar kiest hij er de mooiste uit om boven zijn bed te hangen,” vertelt Sinterklaas. “Ja da’s waar,” zegt Zwarte Piet blij, “en dit jaar is het een hele mooie. Kijk maar, het is een prachtig kleur- en plakwerkje van Thiebe Catrysse en hij is 3 jaar.” Sinterklaas klapt in zijn handen. “Prachtig, super, formidabel!”

 

 

Illustratie Jitte Verbeke

“Piet geef mijn grote boek eens,” zegt Sinterklaas. “ik heb ook al tekeningen uitgekozen om boven mijn bed te hangen. Ze zitten tussen de bladeren van mijn grote boek, dan kunnen ze niet verkreuken. Kijk wat een prachtige stoomboot. Die heeft Jitte Verbeke getekend en zij is 7 jaar.” Zwarte Piet klapt in zijn handen. “Prachtig, super, formidabel!”

Illustratie Nore Buyens
Illustratie Rieke Buyens

Nu neemt Sinterklaas twee tekeningen. “Deze zijn gemaakt door twee flinke zussen. Nore Buyens 6 jaar tekende Zwarte Piet en mij op mijn paard ‘slecht weer vandaag’.

 

 

 

En grote zus Rieke tekende mij met mijn grote boek.” Zwarte Piet, Bert en de muisjes klappen in hun handen en pootjes. “Prachtig, super, formidabel!” roepen ze samen.

 

Illustratie Loïs Verstraeten

Nu neemt Zwarte Piet nog twee tekeningen uit de Sint zijn grote boek. “Ook van twee zusjes. En dat zijn lieve sloebers hé Sinterklaas?”

Sinterklaas kijkt naar de tekeningen. “Dat is echte kunst Zwarte Piet. Loïs Verstraeten is 2,5 jaar, gaat nog maar pas naar school en heeft haar schoentje getekend met allemaal ballonnen erbij.

Illustratie Hanna Verstraeten

 

En grote zus Hanna, 4jaar, maakte een zelfportret met een regenboog, hartjes en kijk, ze kan haar naam al schrijven. “Prachtig, super, formidabel!” roepen ze allemaal samen. Ze moeten heel hard lachen als ze dat zo samen roepen.

 

“Zwarte Piet, het is tijd om afscheid te nemen. Straks vertrekken we weer naar Spanje en dan nemen we eerst tijd om goed uit te rusten en daarna gaan we weer aan het werk voor volgend jaar,” zegt Sinterklaas. “Okido,” lacht Zwarte Piet.

“Bert, Mini, Piepke, nog een grote dank je wel voor al het werk en tot volgend jaar,” zegt de Sint. “Dat is heel graag gedaan,” zegt Bertje Bakker, “en als ik nog eens kan helpen dan vraag je het maar.”

“Daaaaag Sinterklaas, daaaag Zwarte Piet, tot volgend jaar!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *