Een kerstboom in het bos

Het is bijna donker in het bos. Zoals elke avond komen de dieren samen op de open plek om te zingen, te dansen en om elkaar slaapwel te wensen. Vanavond is meneer Uil er ook bij. Hij is wat vroeger wakker geworden want hij wil de andere dieren en de kabouters iets vertellen.

“Lieve vrienden, toen ik vorige nacht rondfladderde in de stad heb ik iets heel mooi gezien. De mensen hebben een groot plein, zoals onze open plek en op dat plein staat een grote boom. Die is mooi versierd en er hangen ook allemaal lichtjes in. Ik vind dat echt prachtig. Maar waarom staat die boom daar eigenlijk? Het is een grote spar zoals er in ons bos ook één staat.”

“Dat is een kerstboom,” zegt het kaboutervrouwtje. “Ja, de mensen versieren zo een boom als het bijna kerstmis is met kerstballen, slingers, lichtjes en nog veel mooie dingen,” vertelt kaboutermannetje. “En er stond ook een huis bij,” zegt meneer Uil. “Dat is geen huis maar een kerststal, daar is kindje Jezus in geboren,” zegt kaboutervrouwtje. “Wie is kindje Jezus? En wat doet die daar?” vraagt Krisje Krekel. “Oh dat is een lang verhaal, dat zal ik eens op een andere keer vertellen,” zucht kaboutervrouwtje.

“Gaan we de grote spar in het bos ook zo mooi versieren? Dan hebben we hier ook een kerstboom,” vraagt meneer Uil. De andere dieren zijn ook enthousiast. “Ja, ja,” roepen de konijntjes blij, “dat zal heel mooi zijn!” Iedereen vindt het een goed plan. “We gaan nu eerst slapen en morgen gaan we kijken hoe we dat allemaal gaan doen. Slaapwel,” zegt Krisje Krekel. Meneer Uil vindt het wel jammer dat hij niet kan helpen. Hij slaapt overdag maar voor morgenavond heeft hij een leuke verrassing. Daar gaat hij vannacht voor zorgen.

De volgende morgen als de zon voorzichtig door de bomen schijnt, worden de dieren wakker. Ze komen samen op de open plek om elkaar een goeiemorgen te wensen.

Krisje Krekel, de andere dieren en de kabouters hebben veel te plannen om de kerstboom te versieren. Wat hebben ze nodig? Hoe gaan ze het doen?

Na lang overleggen zijn de taken verdeeld. Eerst gaan ze samen op zoek naar dennenappels. Kaboutervrouwtje gaat ze schilderen en een touwtje aandoen. Kraakje de Eekhoorn heeft heel veel eikeltjes verzameld voor de winter. Hij knabbeltje er een gaatje in en kaboutermannetje rijgt ze op een draad om slingers van te maken. Prikkebol de egel komt aangelopen met allemaal kleine takjes op zijn rug. “Daar kunnen we laddertjes van maken om in de boom te klimmen,” zegt hij. “Superidee,” roepen de konijntjes, “dat is een werkje voor ons!” Alle dieren helpen mee om een prachtige kerstboom te maken.

Alles ligt nu klaar om de boom te versieren, de geschilderde dennenappels, de nootjesslingers en de kleine laddertjes. “Laten we eraan beginnen!” roept Krisje Krekel.

Prikkebol, de konijntjes, Krisje en de kabouters geven alles aan. Kraakje en zijn vrienden kunnen hoog in de boom kruipen en hangen de geschilderde dennenappels erin. De spechten hangen de slingers in boom. De miertjes staan op hun hoop en roepen waar alles moet hangen. En na lang werken is de boom eindelijk klaar. Of toch bijna…

Ze vinden hun kerstboom prachtig, super, formidabel. Ondertussen wordt het al donker…

“Oh,” zegt kaboutervrouwtje verdrietig,” in het donker gaan we onze mooie kerstboom niet meer zien. We hebben geen lichtjes om in de boom te hangen. “Dat gaat niet in het bos, hier is geen elektriciteit.” Alle dieren kijken naar omhoog. Het is meneer Uil die wakker geworden is en naar de boom komt kijken. “Niet verdrietig zijn lieve vrienden,” lacht meneer Uil. “Ik heb een verrassing…”  Even later vliegen  er wel honderd vuurvliegjes boven hun hoofd. Die gaan op de takken van de kerstboom zitten. De vrienden kunnen hun ogen niet geloven. Nu is de kerstboom echt helemaal klaar en hij is ongelooflijk mooi. En elke avond als het donker wordt komen de vuurvliegjes de kerstboom versieren met hun kleine lichtjes.

Die avond dansten de dieren rond hun prachtige kerstboom. Ze maakten muziek en zongen een prachtig lied over hun mooie boom. En dan gaan ze allemaal slapen. Maar meneer Uil niet, die kan de hele nacht kijken naar de prachtige kerstboom.

Illustratie Pieter Saegeman

Eén antwoord op “Een kerstboom in het bos”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *