Sinterklaas kapoentje leg wat in mijn schoentje…

Eergisteren was het vrijdag. Bij Lies in de derde kleuterklas hebben ze iets heel speciaal gedaan. Na de speeltijd gaf de juf een tekendictee. “Mijn broer Lars heeft ook al dictee gedaan in de klas,” zei Lies toen de juf iedereen een blaadje gaf. “Wij doen het wel anders,” zei de juf, “wij schrijven nog geen woorden maar maken tekeningen. Neem allemaal je tekenpotlood en je stiften dan gaan we eraan beginnen.We tekenen eerst met ons tekenpotlood en als alles klaar is mag je inkleuren met de stiften. We blijven stil, praten niet, enkel goed luisteren en tekenen. Ik wandel rond om te kijken of jullie klaar zijn met een tekening.”

En de juf vertelde.
“Jullie kennen allemaal het liedje van ‘Sinterklaas kapoentje, leg wat in mijn schoentje, leg wat in mijn laarsje. Dank u Sinterklaasje.’ Teken op jullie blad één schoen en één laars…
Nu gaan we een blad tekenen met een tekening erop… Het volgende is een wortel en een klontje suiker voor het paard… en als laatste een pintje bier voor Zwarte Piet en een flesje water voor Sinterklaas… Als alles klaar is, mogen jullie inkleuren met de stiften.”

Illustratie Lena Dhooghe (3° leerjaar)

Terwijl de juf rondwandelde in de klas zag ze prachtige tekeningen. “Goed gedaan allemaal. Neem de tekening straks maar mee naar huis dan weten jullie goed wat je allemaal bij je schoen kan zetten,” zei de juf.
Gisteren was het zaterdag en was het geen school.“Gaan jullie vanavond je schoentje zetten?” vroeg papa aan Lies en Lars ’s morgens bij het ontbijt. “Misschien zal de Sint dan komen vannacht…”
“Ik zet mijn grootste schoen,” lacht Lars, “daar kan veel in.” “ En ik zet mijn laars daar kan nog veel meer in,” zegt Lies. “Kom eens mee,” lacht mama, “ik heb een goed idee.” Lars en Lies gaan vlug mee met mama naar de berging. Mama doet de verkleedkoffer open… ”Kijk eens, ik heb de grootste schoenen!” roept mama. Ze neemt de grote clownschoenen uit de koffer. “Super!” lachen Lars en Lies. “Mogen we die zetten vanavond,” vraagt Lies. “daar kan heel veel in.”
Lies en Lars doen elk één schoen aan en stappen zo naar papa. “We mogen deze schoenen zetten vanavond, papa!” “Daar ga je dan wel veel moeten instoppen voor de Sint, Zwarte Piet en het paard,” lacht papa.
Na een lange dag van wachten mogen Lars en Lies hun schoen zetten. Ze zijn eerst al in bad geweest en hebben hun pyjama aan gedaan. Voor ze gaan slapen zetten ze alles klaar. Ze nemen elk één clownschoen en stoppen er hun tekening en een wortel in. Ze leggen er ook nog een raapje en enkele klontjes suiker bij. Nu nog een biertje voor de Sint en een flesje water voor Zwarte Piet. “Ziezo, alles is klaar,” zeggen Lars en Lies samen.

“En nu gaan slapen. Kruip maar al in jullie bed. We komen straks nog een verhaaltje vertellen. En als jullie morgen wakker worden, kom ons dan eerst wakker maken, dan gaan we samen kijken of de Sint geweest is,” zegt papa. “Okido!” roepen Lars en Lies en ze kruipen in hun bed.
Vandaag is het zondag. Rond 8 uur wordt Lars wakker. Hij springt uit zijn bed en gaat Lies wakker maken. “Lies, kom we gaan mama en papa wakker maken. Misschien is de Sint geweest!” roept Lars ongeduldig. Ze trekken hun kamerjassen aan en lopen naar de slaapkamer van mama en papa. Die waren al wakker geworden van Lars zijn lawaai. Ze trekken ook hun kamerjassen aan en samen gaan ze naar beneden. Lars en Lies doen samen de deur van de woonkamer open en … ”Ja, Sinterklaas is geweest!” roepen Lies en Lars. Ze zijn superblij. Wat heeft de Sint veel gebracht.

Een tamboerijn en een muziekdoosje voor Lies. Een racewagen op afstandsbediening voor Lars en een twisterspel om samen mee te spelen. “Kijk eens in jullie grote schoenen,” zegt mama. Bij Lies zit er een clowntje in om poppenkast te spelen en bij Lars een aapje dat muziek maakt. “Amai, en al dat lekkers dat zal voor mama en mij zijn zeker?” plaagt papa. “Neenee, “ lachen Lars en Lies. “Maar we gaan wel delen met jullie hoor, omdat jullie een lieve mama en papa zijn. En ze geven hen een dikke zoen. Lies en Lars zijn superblij. Ze roepen heel hard “Dank je wel Sinterklaas, dank je wel Zwarte Piet!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *