Speculaas voor de Sint

Heb je “Post voor Bertje Bakker” gelezen? Dit is het vervolg.

Bertje heeft de laatste week heel hard gewerkt in de bakkerij. Hij vervangt bakpiet en bakt nu allemaal de speculaas voor Sinterklaas. Deze morgen kreeg Bert een mail van computerpiet .

Beste Bert,

Deze avond rond 8u, kom ik langs om speculaas op te halen voor Sinterklaas.

Zorg jij ervoor dat het klaarstaat in de bakkerij?

Een grote dank je wel en een vriendelijke groet van Sinterklaas.

Tot vanavond!

Computerpiet

“Dat is prima,” zegt Bertje bij zichzelf. “Ik heb al veel speculaas gebakken voor de Sint.”

Maar Bertje Bakker heeft een verrassing voor Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Hij gaat vandaag speciale speculaas bakken. Speculaaskoeken met marsepein. Niet om uit te delen maar voor Sint en Piet om zelf op te eten.

Bertje neemt alles klaar:

-Ingredienten voor het deeg:

5oogr. zelfrijzende bloem, 200gr.boter, 250gr.kandijsuiker,

2 eieren, 3 koffielepels speculaaskruiden

 

-Benodigheden:

grote kom, weegschaal, deegrol, garde, houten lepel, pannenlikker en uitsteekvormen

 

 

Bert doet alle ingrediënten in de kom en roert ze door elkaar. Dan kneed hij met zijn handen alles tot een grote deegbal. Bert legt alles op een houten plaat en rolt het deeg uit met de deegrol. Als het goed uitgerold is, kan hij met de vormen koekjes uitsteken en op een bakplaat leggen. Dan worden ze gebakken in de voorverwarmde oven van 180° gedurende  25 minuten.

Als de koeken goed afgekoeld zijn, neemt Bert twee dezelfde koeken legt ze op elkaar met een laagje marsepein ertussen.

Ondertussen zijn de muisjes Mini en Piepke uit hun holletje gekropen. “Oh…daar liggen kruimeltjes op de grond,” zegt Piepke. Ze rennen er vlug naartoe en proeven van de speculaaskruimels.

 

Er ligt ook een klein stukje marsepein bij. “Het is heel lekker, Bertje!” roepen de muisjes. “Zijn dat speciale speculaasjes?” vraagt Mini. “Ja, die heb ik speciaal gebakken voor de Sint en zijn Zwarte Pieten. Die mogen ze zelf opeten en niet uitdelen zoals de andere speculaas,” vertelt Bert. Hij doet de speculaaskoekjes in een zakje.

“Ziezo, alles staat klaar voor Zwarte Piet,” zegt Bert een beetje fier. “Zwarte Piet!” roepen de muisjes bang en ze rennen naar hun holletje. “Hij komt nu nog niet, vanavond om 8 uuur heeft computerpiet laten weten!” lacht Bertje. De muisjes kruipen weer naar buiten. “Nu ga ik wel een beetje rusten,” zucht Bert, “ik ben echt wel moe van al dat bakken en morgen moet ik weer vroeg opstaan.” Bertje legt zich neer in de zetel en de muisjes kruipen voorzichtig op zijn schoot. Het is heel stil in de bakkerij. Als je goed luistert hoor je Bertje snurken en de muisjes liggen lekker te slapen op Bert zijn dikke buik die zachtjes op en neer gaat.

Klokslag 8 uur wordt er hard op de deur geklopt. Bertje schrikt wakker en de muisjes verstoppen zich vlug in hun holletje. Het is Zwarte Piet. “Dag Zwarte Piet, alles staat klaar,” zegt Bert terwijl hij moet geeuwen. “Fantastisch, super, formidabel,” lacht Zwarte Piet, “de Sint zal superblij zijn.” Bertje geeft de speciale koeken. “Deze speculaaskoeken met marsepein zijn niet om uit te delen maar om zelf op te eten,” zegt Bert. Zwarte Piet mag er al eentje proeven. “Hmmm, echt lekker! Dank je wel lieve Bert. Ga nu maar vlug slapen want je ziet er echt moe uit. Computerpiet zal je volgende week weer een mail sturen om te zeggen wanneer ik de volgende keer kom. Slaapwel Bert en bedankt!” “Tot volgende keer, Zwarte Piet,” zegt Bert. Net als Bert de deur wil vast doen komt Zwarte Piet terug binnen. “Ik was het bijna vergeten maar dit is nog voor je kleine helpertjes. Daaaag…”lacht Zwarte Piet en hij vertrekt. Zwarte Piet gaf Bert een handvol letterkoekjes. De muisjes komen uit hun holletje gekropen. “Zijn die koekjes voor ons?” vroegen ze verwonderd. “Voor mijn kleine vriendjes heeft Zwarte Piet gezegd…”

Maar dan kent Zwarte Piet het grote geheim van Bertje Bakker…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *