Zie ginds komt de stoomboot…

Zoals elk jaar kwam de Sint met zijn stoomboot uit Spanje weer aan. Dat gebeurde gisteren in Antwerpen. Lars, Lies en hun ouders waren er bij.

Zaterdagmorgen, nog heel vroeg, wordt Lies wakker. Ze gaat naar de kamer van haar broer. “Lars, moeten we nog niet opstaan? We gaan naar de Sint kijken hé vandaag?” vraagt Lies.

“Zeg zus, dat is nog veel te vroeg. Het is nog donker buiten. De Sint komt pas in de namiddag aan met de stoomboot,” zegt Lars boos. “Mama en papa slapen nog. Kruip vlug terug in je bed en laat ons nog wat slapen. Het is nog veel te vroeg.” Lies stapt stilletjes naar haar kamer en kruipt terug in haar bed. Ze neemt haar knuffelbeer en kruipt diep onder haar warme dekbed. Maar slapen lukt niet meer. Lies draait en keert… Ze is zo ongeduldig om de Sint en Zwarte Piet te zien. “Oei, ik heb nog geen tekening gemaakt voor de Sint. Ik ga dat vlug doen. Ik kan toch niet meer slapen.” Lies doet haar kamerjas aan. Ze neemt een groot tekenblad, haar kleurpotloden en gaat aan haar bureautje zitten. Lies tekent de stoomboot van Sint en Piet die vaart op de zee. Sint en Piet tekenen vindt Lies heel moeilijk. Maar na lang proberen en veel uitgommen is het toch mooi gelukt. Nu nog vlaggetjes erbij om welkom te zeggen tegen Sint en Piet. Ziezo de tekening is klaar. Nu kruipt Lies nog wat terug in haar bed want ze is moe geworden van al dat tekenen. Ondertussen is het buiten al licht geworden. Lies is nog maar pas in slaap gevallen of mama komt haar kamer binnen. Net als ze Lies wil wakker maken ziet ze de prachtige tekening liggen.  “Wanneer heeft ze die nu gemaakt? Deze morgen al?” vraagt mama zich af. Ze laat Lies nog een beetje slapen.

Papa en Lars zijn ondertussen al opgestaan en zijn aan het ontbijten. “Lies heeft al een mooie tekening gemaakt voor de Sint,” zegt mama. “Ze was al heel vroeg wakker, toen het nog donker was,” vertelt Lars, “ik denk dat ze toen de tekening gemaakt heeft.”

“Ik ga Lies nu wel wakker maken want ik heb een verrassing,” zegt papa. “We gaan met de trein naar Antwerpen en dan nemen we de tram tot aan de Schelde waar de Sint toekomt met de stoomboot.” “Joepidepoepi,” roept Lars en hij loopt naar de slaapkamer van Lies. “Lies, Lies, opstaan, opstaan, we gaan naar de Sint met de trein en met de tram,” roept Lars. Lies springt uit haar bed. Ze trekt haar kleren aan en daar zit ze al aan de ontbijttafel. “Zo vlug, moet je nog ergens naar toe misschien?” plaagt papa. “Zeg papa, niet plagen hé,” zegt mama. “als we gegeten en opgeruimd hebben, kunnen we vertrekken.”

Een half uurtje later zijn ze klaar om te vertrekken. “Komaan, we zijn weg, de Sint wacht niet op ons hoor,” lacht papa. Lies neemt nog vlug haar tekening en dan rijden ze naar het station. Lies en Lars vinden het superleuk om met de trein te reizen. Papa vindt dat gemakkelijk. Dan moet hij niet naar een parkeerplaats zoeken.

Na hun treinreisje nemen ze de tram. En juist op tijd komen ze aan. Er staan heel veel kinderen te wachten en te zingen: ”Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…”

“Ik zie de stoomboot al, en de Sint en veel zwarte Pieten,” roept Lies. Papa zet Lies op zijn schouders. “Zo kan je nog wat beter kijken,” zegt papa. “Ik zie ze zo wel papa, ik ben al wat groter hé,” zegt Lars fier. Even later komt de Sint voorbij en kan Lies haar prachtige tekening  geven. “Prachtig getekend,” zegt de Sint. Zwarte Piet geeft aan Lies en Lars een handvol letterkoekjes.

De Sint en de Zwarte Pieten krijgen heel veel tekeningen. “Wat gaat de Sint met al die tekeningen doen?” vraagt Lies aan papa. “Die houdt hij allemaal bij. In het kasteel in Spanje heeft de Sint een grote zolder. Daar staan veel grote koffers met al de tekeningen in die hij krijgt,” vertelt papa.

“Wie heeft er een beetje honger?” vraagt mama. “Ik, ik en ik ook!” roepen papa, Lies en Lars. “Gaan we een lekkere pizza eten en iets drinken?” vraagt mama. Dat vinden ze een prima idee. Als ze klaar zijn met eten wordt het al een beetje donker en is het tijd om weer naar huis te vertrekken. Ze nemen de tram en dan de trein. Als ze toekomen in het station is Lies in slaap gevallen tegen papa zijn arm. “Kom Lies uitstappen, straks mag je verder slapen in je warme bedje.”

Thuisgekomen gaan Lies en Lars direct slapen. Lars gaat nog een beetje lezen maar Lies neemt haar knuffelbeer, kruipt onder haar warme dekbed en valt in slaap. En waarover zou Lies dromen vannacht…

Illustratie door Lander Loots (5° leerjaar)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *