Een pluisje gaat op reis…

Tijdens een wandeling door het bos kwam ik voorbij de Babbelboom. Ik wilde even rusten en zette me neer op het stronkje met mos en zei de toverspreuk:

‘Biebbele babbele boe

 Oren open en mondjes toe.

 Het is geen grap, het is geen droom,

 Luister naar de Babbelboom.

 Letters, woorden, zinnen,

 Laten we beginnen.’

Langzaam werd de boom wakker en zei: “Dag Hilde, ik ben blij dat je op bezoek komt. Kan ik je plezieren met een verhaaltje? En waarover mag het verhaaltje gaan?”

Ik zei natuurlijk ja en vroeg, “ken je een verhaal over een paardenbloem?”

De Babbelboom knikte ja en vertelde:

foto Didiëlle Van Hove

Nu het lente is worden de weilanden weer mooi gekleurd door de paardenbloemen. In de weide van boer Tijs staan er heel veel dicht bij elkaar. Maar één grote paardenbloem staat helemaal alleen. Het paard van boer Tijs staat te grazen in de wei. Hij lust geen paardenbloemen, hij eet alleen lekker mals gras. Elke morgen komt Anneke, het dochtertje van boer Tijs paardrijden.

foto Didiëlle Van Hove

Maar voor ze opstijgt om te gaan rijden gaat ze kijken naar de grote mooie paardenbloem die daar helemaal alleen staat. “Jij bent net als de zon, zo prachtig mooi geel,” zegt ze dan tegen de bloem, “tot morgen, dan kom ik nog eens op bezoek.” Enkele dagen later was de bloem veranderd. De kleine gele bloemblaadjes kon je niet meer zien. De paardenbloem was helemaal gesloten. Enkele dagen later was de paardenbloem een bol vol pluisjes geworden.

 

foto Didiëlle Van Hove

Anneke vindt dat zo raar. Ze vraagt aan papa wat er met de grote paardenbloem gebeurd is. En papa vertelt: “Die pluisjes, dat zijn allemaal zaadjes. Als de zaadjes groot genoeg zijn zal de wind ze meenemen. Als de pluisjes een plaats gevonden hebben in het zand zullen ze uitgroeien tot nieuwe paardenbloemen. En je kan de zaadjes een beetje helpen door heel zachtjes de pluisjes weg te blazen. Zoals de wind dat doet.

hoe-een-paardenbloem-zijn-pluisjes-krijgt

 

“Da’s wel knap hé papa,” zegt Anneke verwonderd. De volgende dag gaat ze kijken naar de grote pluizenbol. Ze bukt zich en blaast zachtjes. Er vliegen heel wat pluisjes in de lucht en ééntje blijft nog wat hangen. Anneke blaast nog eens en weg is het pluisje. “Dag pluisje, goeie reis,” lacht Anneke en ze kijkt het pluisje na. “Dag pluisje“. Ze volgt het hoog in de lucht tot ze het niet meer ziet. Terwijl haar paard graast in de weide geniet Anneke van het mooie weer. Ze ligt op haar rug in het gras naar de wolken te kijken. Na een tijdje valt Anneke in slaap. En ze droomt …van de grote paardenbloem en het kleine pluisje.

Het kleine pluisje werd meegenomen door de wind. Het vloog door de lucht op zoek naar een mooie plaats om te groeien. Het vloog over een mooie bloemenweide. “Later word ik ook zo mooi,” dacht het pluisje.  Toen vloog het over een vijver waar prachtige waterlelies bloeiden. “Later word ik ook zo mooi,” dacht het pluisje weer. Maar het pluisje werd moe en ging even rusten op een zacht plekje. ‘Mèèèèèè’. Hij was geland op de zachte vacht van een schaap. Het pluisje schrok en vloog weer weg. “Ik ben zo moe, ik wil graag een beetje rusten,” zuchtte het pluisje. Hij ging in het zachte groene gras liggen. ‘Beueueue’. Het pluisje ziet een dikke koeienpoot dichterbij komen en vliegt vlug weer naar omhoog. Altijd maar vliegen en vliegen op zoek naar een plaatsje om te groeien. Het pluisje werd heel moe. Nu begon het ook nog te regenen. Pluisje zocht vlug een droog plaatsje aan de rand van een paardenstal en hij viel in slaap. Hij sliep heel lang en toen hij weer wakker werd, was er aan het zaadje onderaan het pluisje een worteltje gegroeid dat vastzat in de grond. “Joepie!” riep het zaadje, “hier is mijn plaatsje en hier kan ik groeien tot een mooie grote paardenbloem.”

Anneke schrikt wakker. Haar paard wrijft met zijn natte neus tegen haar wang. Hij wil graag een rondje rijden met Anneke op zijn rug. Als ze na de rit terug naar de paardenstal rijden, zoekt Anneke naar een grote paardenbloem aan de rand van de stal. Nee, er staat geen, het was maar een droom. Maar een hele mooie droom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *