Oooooh pinguïnguïn…

Het is vrijdag vandaag. Papa komt Lars en Lies halen op school. Op vrijdag heeft papa altijd vroeger gedaan met werken en dan kan hij de kids komen halen.  “Hoe was het vandaag op school?” vraagt papa als ze in de auto zitten. “Heel leuk papa. We zijn vandaag naar het toneel geweest, “ zegt Lies. “En jij Lars, had jij een leuke dag?” vraagt papa.

“Het ging wel maar we hebben een moeilijke opdracht gekregen. We moeten een spreekoefening voorbereiden. We mogen vertellen over ons lievelingsdier,” zucht Lars. “Dan kan je vertellen over de pinguïns,” zegt papa, “daar weet je zo veel over.” Lars heeft boeken en prenten over pinguïns. Hij vindt dat echt grappige dieren. “Ja, maar ik heb nog nooit een echte pinguïn gezien en ik wil graag foto’s tonen.“ “Oh ja, pinguïns, die zijn keileuk!” roept Lies. En Lies zingt een liedje over de pinguïns.

Kapitein Winokio – Pinguïnlied

Lars zingt ook mee en papa na een tijdje ook. Als ze thuiskomen stappen ze uit de auto en waggelen zoals de pinguïns. Als ze in de keuken komen bij mama waggelen ze nog steeds heen en weer. “Oh wat nu, jullie zijn precies pinguïns,” lacht mama. “Ah dat zijn wij ook hé,” lacht papa. “Kom mama, kom doe mee,” zegt Lies. Terwijl ze alle vier waggelen in een rij, zingen ze er ook het liedje bij.

Kapitein Winokio – Pinguïnlied

Ze moeten zo hard lachen dat ze samen achterover vallen in de zetel. “Maar nu eventjes serieus,” zegt papa, “vertel eens aan mama wat je moet doen voor school.” “We moeten een spreekoefening voorbereiden over ons lievelingsdier,” zucht Lars. “Maar dat is toch leuk dan kan je over de pinguïns vertellen. Daar weet je zo veel over,” zegt mama. “Ja, papa zei dat ook al en dat wil ik ook doen maar ik heb nog nooit een echte pinguïn gezien. En ik wil ook foto’s tonen,” zegt Lars een beetje triest. Mama en papa kijken elkaar aan en papa knipoogt naar mama. “Wel, ik heb daar misschien wel een oplossing voor. Morgen is het zaterdag en is het geen school en moeten we niet werken. Als we nu eens naar de… dierentuin gaan?” vraagt papa. “Jaaa, daar zitten echte pinguïns en dan kan ik zelf foto’s maken! Dat zou super zijn!” roept Lars blij. “Gaan we mama, please, please?” vraagt Lies, “en gaan we dan ook naar de olifanten kijken, want dat zijn mijn lievelingsdieren?” Mama denkt eventjes na. “Afgesproken, dat doen we,” lacht mama. “Morgen na het ontbijt vertrekken we voor een dagje naar de dierentuin. “Joepie!” roepen Lies en Lars. Ze zingen het liedje weer en waggelen rond de tafel. Op zaterdagmorgen, na het ontbijt, vertrekken ze naar de dierentuin. Lars had gisteren voor hij ging slapen zijn fototoestel al klaargelegd want dat mag hij zeker niet vergeten. Na een uurtje rijden komen ze aan. Ongeduldig lopen Lars en Lies naar de ingang. Mama koopt de kaartjes en ze krijgt er ook een plannetje bij. Daarop kunnen ze goed zien waar de pinguïns wonen en natuurlijk ook waar ze de olifanten kunnen vinden. Eerst gaan ze naar de pinguïns. Als ze daar toekomen begint Lars al foto’s te maken. Op een bord staat geschreven: voedertijd om 11u30. “Dat is al binnen een kwartier. Dan kan ik straks de mooiste foto’s maken,” zegt Lars. Terwijl ze wachten vertelt Lars aan mama, papa en Lies wat hij allemaal al weet over de pinguïns.

“Dit zijn Humboldt pinguïns en ze komen van Zuid-Amerika. Ze eten kleine visjes. In de   dierentuin kunnen ze dertig jaar worden. Ze wegen ongeveer 6kg en zijn ongeveer 60 cm groot. Ze leggen eieren waar na een maand broeden babypinguïns uitkomen.

 

Pinguïns zijn watervogels. Ze kunnen niet vliegen. Hun vleugels noemen we flippers en daar zwemmen ze mee . Tussen hun tenen hebben ze zwemvliezen om goed te kunnen zwemmen.”

 

Mama en papa zijn zo fier. “Wat weet jij al veel over de pinguïns,” zegt papa. “Ze zijn daar met het eten. Neem je fototoestel klaar Lars,” zegt mama. Lars kan prachtige foto’s maken. Papa neemt ook enkele foto’s want Lars en Lies mogen de pinguïns aaien en ook wat visjes geven. Lars heeft wel honderd foto’s genomen. Thuis kan hij er dan de mooiste uitkiezen. “Gaan we nu naar de olifanten?” vraagt Lies een beetje ongeduldig. Bij de olifanten is Lars terug fotograaf. Lies mag ook eens een foto maken. Lars toont haar hoe het moet. Als ze weer thuis zijn bekijkt Lars de foto’s en neemt er de mooiste uit. Op zondagmorgen slapen ze uit. Na het ontbijt maakt Lars een echt kunstwerk over pinguïns. Dat wil hij ook graag laten zien bij zijn spreekoefening. Later mag dat op zijn kamer hangen boven zijn bed. Zondagavond is de voorbereiding klaar. De tekst is geschreven, de foto’s zijn geprint en het kunstwerk is klaar. “Dat zal een fantastische spreekoefening worden Lars,” zegt papa fier. “En nu is het tijd voor de pinguïns om te gaan slapen,” lacht mama. Lars en Lies waggelen naar hun kamer en zingen er het pinguïnliedje bij.

Kapitein Winokio – Pinguïnlied

Illustratie Fran Cole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *