Ooievaar lange poot…

In de buurt van de grote tuin waar Bartholomeus bij en zijn vrienden wonen, is er een ooievaarsdorp. Daar staan allemaal houten palen in de grond. Bovenop ligt een ronde houten plaat. De mensen hebben daar met takken nesten gemaakt voor de ooievaars. Daar komen ze elk jaar naartoe om eieren te leggen en te broeden.

Foto’s Etienne de Maeyer – Dany Van Gheem

Dan is er altijd veel lawaai in het ooievaarsdorp. Praten kunnen de ooievaars niet en om elkaar te begroeten maken ze een klepperend geluid. Ooievaars staan heel vaak op één poot. Als ze kou hebben trekken ze één van hun lange poten in om hem te warmen tussen hun veren.  Ooievaars kunnen niet goed tegen de kou daarom trekken ze dan met z’n allen naar het zuiden, naar Afrika om daar te overwinteren. Enkele weken geleden zijn ze allemaal vertrokken en daarom is het nu weer stil in het ooievaarsdorp. En ook in de grote tuin is het nog stil.

Omdat het ’s morgens nog koud is, slapen de dieren allemaal wat langer. Pedro de pony wandelt al rond in de weide. Pol de mol komt al een kijkje nemen en Bartholomeus wordt ook stilaan wakker. Kobe de kikker is nog diep aan het slapen tussen het struikgewas aan de rand van de vijver. “Wat een lawaai en wie staat daar aan de rand van de vijver,” roept Pol terwijl hij zijn brilletje op zijn neus duwt. “Oh nee, daar staat een ooievaar! En die kleppert zo luid. Kobe zal ook al wakker zijn nu!” roept Pedro naar Bartholomeus. Ooievaars lusten wel een kikkertje. Kobe moet zich vlug verstoppen. De ooievaar kleppert heel luid en komt naar Pedro gevlogen. “Wat kom jij hier doen?” vraagt Pedro boos. Het is hier verboden voor ooievaars. Het ooievaarsdorp is wat verder.” Kobe, Bartholomeus en Pol zijn heel bang van die grote vogel en kijken van op een veilige afstand. De ooievaar staat te rillen van de kou. “De andere ooievaars zijn al een tijd geleden vertrokken naar het zuiden, naar Afrika,” zegt Pedro, ”waarom ben jij niet meegevlogen?” De ooievaar begint weer te klepperen en vliegt binnen in de stal van Pedro. “Hier is het wat warmer,” zegt de ooievaar met een trillende stem. Pedro wordt een beetje ongeduldig en wil weten wat de ooievaar hier komt doen. Na een tijdje rilt hij niet meer en hij vertelt. “Toen de andere ooievaars zich klaarmaakten om naar het zuiden te vertrekken, was ik niet in het ooievaarsdorp. Ik wilde eerst nog wat lekkere hapjes zoeken want ik had nog grote honger. Maar toen ik terugkwam waren ze allemaal al vertrokken. Ik wilde ze achternavliegen maar ik wist de weg niet. Na enkele dagen vliegen was ik doodmoe en had ik veel honger. Omdat ik geen eten kon vinden, ben ik maar terug naar hier gekomen.” Pedro wilde de ooievaar wel helpen maar een ooievaar in de buurt van een vijver, van een kikker… dat is wel een groot probleem. “Lieve ooievaar, ik wil je wel helpen maar mijn kleine vrienden zijn doodsbang van een grote vogel zoals jij,” zucht Pedro. “Wie zijn je vrienden?” vraagt de ooievaar. “Kobe de kikker, Pol de mol en Bartholomeus bij. En ooievaars eten wel eens kleine dieren… en ik bescherm mijn kleine vrienden… dus hier kan je niet blijven,” zegt Pedro streng. Ondertussen zijn Pol, Kobe en Bartholomeus voorzichtig dichterbij gekomen. “Ik beloof dat ik jullie allemaal gerust zal laten. Overdag ga ik naar het ooievaarsdorp.

Illustratie Lander Loots

Maar mag ik ’s avonds in je stal komen slapen? Anders ga ik misschien wel dood van de kou,” vraagt de ooievaar met tranen in zijn ogen. “Dat zal ik eerst aan mijn vrienden moeten vragen,” zegt Pedro. De vrienden zijn nu heel dichtbij gekomen want ze hebben medelijden met de ooievaar. “Voor ons is het goed hoor,” zegt Kobe, ”maar alleen ’s avonds als het donker is, mag je komen. Niemand mag weten dat er ’s nachts een ooievaar in de stal slaapt.” Dat belooft de ooievaar. “En na de winter ga ik terug naar het ooievaarsdorp als de anderen teruggekomen zijn,” zegt hij, ”en als het heel koud is en het vriest dan mogen jullie tussen mijn warme veren kruipen, daar is het lekker warm,” lacht de ooievaar. “Oei, dat zullen we nog wel zien hoor,” zegt Kobe een beetje bang. Die avond klink het vriendenliedje een beetje anders. Bartholomeus speelt op zijn accordeon en als je heel goed luistert, hoor je een stil klepperend geluidje…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *