Naar de kerstmarkt…

Ongeveer een week voor Kerstmis wordt er in het dorp waar Lies en Lars wonen elk jaar een kerstmarkt gehouden. Dan staan er veel kraampjes op het plein waar je cadeautjes kan kopen. Je kan er ook iets eten of drinken en er speelt kerstmuziek.  De school van Lies en Lars is dan ook open want daar is ook veel te beleven. Het is er altijd heel gezellig. Gisterenavond zijn Lars en Lies, mama en papa er naartoe geweest. Oma en opa gingen ook mee.

“Wanneer vertrekken we naar de kerstmarkt,” vraagt Lies. “Als het donker is, want dan branden al de lichtjes en dat is zo gezellig,” lacht mama. “We gaan eerst langs oma en opa want die gaan ook mee.” Rond 5 uur vertrekken ze. Ze gaan te voet want het is niet ver en oma en opa wonen er dichtbij.

Als ze op het plein komen, horen ze mooie kerstmuziek. “Hmmm het ruikt hier goed,” zegt oma, “heeft er iemand zin in smoutebollen of een lekkere warme wafel?” Als ze voorbij het wafelkraam komen, zegt opa, ”ik wil nu een warme wafel en als we straks naar huis gaan kopen we een grote zak smoutebollen om thuis op te eten.” Ze zijn allemaal akkoord. “Goed idee,” zegt papa, ”ik wil ook iets drinken bij de wafel.” Opa en papa drinken een jeneverke, mama en oma een glühwein en Lars en Lies warme chocomelk.

“Gaan we nu naar onze school?” vraagt Lars een beetje ongeduldig. “We hebben een kerstversiering gemaakt en die kan je zien hangen in de gang.” Lars en Lies geven oma en opa een hand en trekken ze zachtjes mee.

Ze willen graag hun kunstwerk laten zien. Ze wijzen naar een kerstman en zijn rendier.

Gemaakt door Fran en Kaat Cole

“Dat is prachtig, hebben jullie die gemaakt? En hoe heb je dat gedaan?” vraagt oma. “Alle kinderen van onze school kregen een isomo bal mee naar huis om een kerstversiering van te maken,” vertelt Lars, “de kerstman heb ik gemaakt en het rendier is van Lies.” Opa kijkt eens heel goed naar de kunstwerkjes. “En er hangt een touwtje aan. Als we het mogen meenemen naar huis mogen de Kerstman en zijn rendier in onze kerstboom hangen,” zegt Lies heel fier.

Ondertussen staan mama en papa aan een heel groot kraam waar vanalles verkocht wordt dat kinderen van de school gemaakt hebben. “Wat hebben jullie gemaakt?” vraagt papa. “Wij hebben koekjes gebakken in de klas,” zegt Lies. “En wij hebben potjes versierd om kaarsjes in te zetten,” zegt Lars. Natuurlijk koopt mama een zakje koekjes en een potje.

Oma wil ook graag nog iets kopen. Er liggen kerstsokken die de grootste kinderen gemaakt hebben en daar zitten snoepjes in. “Zo koop ik er 4 , voor mama, papa, Lars en Lies,” zegt oma.

Op school gaan opa, papa en mama nog een jeneverke drinken. Oma wil graag een tasje koffie en Lies en Lars krijgen een cola.

Terwijl ze terug naar huis gaan, komen ze voorbij het smoutebollenkraam. “Voor mij een supergrote zak met smoutebollen… om te delen hé,” zegt opa. “Gaan jullie nog eens mee bij ons naar huis om de smoutebollen op te eten?” vraagt oma. “Natuurlijk,” lacht mama, ”anders eet opa ze allemaal op.”

Als ze alles opgegeten hebben, zitten ze nog wat uit te rusten in de zetel bij de mooi verlichtte kerstboom. “Wat ga je met de kerstsokken doen oma,” vraagt Lars, “en met de snoepjes?” “De snoepjes mogen jullie meenemen, de sokken blijven hier. Die ga ik voor jullie ophangen bij het haardvuur. En misschien zal er een cadautje inzitten als het kerstmis is,” zegt oma. “En ik dan?” vraagt opa, “ik lust ook wel een snoepje.”  “Jouw buik is al dik genoeg,” lacht oma. Ondertussen is Lies in slaap gevallen in de zetel. “Ik denk dat het tijd is om naar huis te gaan,” lacht papa. Ze maken Lies wakker en vertrekken naar huis nadat ze oma en opa nog een dikke zoen gegeven hebben. “Slaapwel voor straks” zegt oma…

Illustratie Lena Dhooghe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *