Logeren

Lies en Lars logeren enkele dagen bij oma en opa. Het is paasvakantie en mama en papa moeten werken. Volgende week hebben ze ook vakantie.

Als Lars en Lies wakker worden is opa al in de tuin aan het werken. “Dag slaapkopjes,” lacht oma als ze in de keuken komen om te ontbijten.

“De zon schijnt en hoor de vogeltjes eens fluiten, het belooft een mooie dag te worden,” zegt oma. “Mag ik opa helpen in de tuin?” vraagt Lars. “Je kan het straks vragen. Ik ga boodschappen doen. Liesje, ga jij dan met mij mee?” vraagt oma. “Gaan we dan te voet langs de wegel? Dan zien we de schapen en de paarden?” vraagt Lies. “Natuurlijk, dat doen we toch altijd,” zegt oma. Lies mag met de boodschappentrolly rijden. Die heeft oma voor haar verjaardag gekregen. Ze vindt dat supergemakkelijk, dan moet ze geen zware tassen dragen. Wat Lies nog niet weet is dat er kleine lammetjes en veulentjes op de weide staan. “Oma kijk eens hoe lief!” roept Lies als ze de jonge dieren ziet. “Kom Lies, we gaan eerst naar de winkel, je kan nog kijken als we terugkomen,” lacht oma. Ze gaan naar de bakker, de slager en de supermarkt. Als ze terugkomen loopt Liesje al een stuk voorop. “Dan kan ik wat langer kijken hé oma,” lacht Lies. Oma blijft ook nog wat kijken en maakt enkele foto’s met haar gsm. “Kom oma, we maken ook een selfie,” lacht Liesje, “lachen oma… voila, klaar.” Als ze bijna thuis zijn houdt oma Liesje tegen. “Kijk eens, Liesje, daar loopt een egeltje,” fluistert oma. Ze neemt vlug haar gsm maakt een filmpje en een foto.

“Wat doet dat egeltje hier?” vraagt Lies terwijl het vlug wegloopt verdwijnt onder een haag. “Nu het lente is, worden de egels wakker na hun winterslaap en gaan ze op zoek naar eten,” vertelt oma. “Thuis, op ons terras, als het donker was, hebben we ook al eens een egel gezien. Hij bleef zitten en papa ging er heel stilletjes naartoe en kwam aan zijn stekeltjes. Hij werd dan een grote prikkebol omdat hij bang was,” vertelt Lies fier. Als ze weer thuis zijn, laten ze het filmpje zien aan opa en Lars. “Dat zal de egel zijn die hier gisteravond in de tuin liep. Pas wakker geworden en op zoek naar eten,” zegt opa. “Wat eten egels?” vraagt Lars. “Ze eten wormen, slakken, rupsen en etensresten die wij op de composthoop gooien, gaan ze ook opeten,” vertelt opa.

In de tuin staan rond Pasen altijd heel veel paasbloemen. Dat zijn de lievelingsbloemen van oma. Maar nu zijn ze verwelkt. Opa knipt ze af tot op de grond en gooit ze op de composthoop. “Jammer,” zegt oma, ”maar volgend jaar zijn ze er weer, dat is het leuke aan bloembollen hé.” Opa maakt ook de groententuin klaar. Dit jaar mag Lars hem helpen. Ze hebben samen al gekozen wat ze willen zaaien en planten: wortels, boontjes, sla, prei… In de serre zet opa aardbei- en tomatenplantjes. En oma heeft een kruidentuintje. Daar wil Lies graag helpen. “Kijk eens naar de lucht, daar komen dreigende wolken, ik denk dat het gaat regenen,” zegt opa ongerust. Vlug ruimen ze alles op en net als ze binnengaan begint het te regenen. Lars en Lies willen graag tekenen en knutselen. “Ik ga voor jou paasbloemen maken die niet kunnen verwelken,” zegt Lars tegen oma. Dat vindt ze superlief. “En ik ga een hele grote tekening maken over het egeltje dat we onderweg gezien hebben,” zegt Lies. “En ik ga eens wafels voor jullie bakken, da’s heel lang geleden,” lacht oma, “en wat ga jij doen opa?” Opa gaat naar de koers kijken op TV. Terwijl het buiten heel hard regent is het in huis heel gezellig. Het ruikt heerlijk als oma de wafels bakt. En ze smaken fantastisch lekker. Na het eten knutselt Lars nog verder aan de papieren paasbloemen en maakt Lies de tekening af.

Illustratie Lena Dhooghe

Oma is heel blij met de bloemen en opa krijgt de tekening van Lies. “Ah je hebt twee egeltjes getekend,” lacht opa. “Ja dan heeft hij een vriendje om mee te spelen. Alleen is niet leuk hé opa,” zegt Liesje. De kunstwerken krijgen een plaatsje op het grote prikbord in de keuken.

Illustratie Lena Dhooghe

Als Lars en Lies die avond gaan slapen vertelt opa nog een gek verhaaltje over een egeltje dat zich verstopt had tussen de paasbloemen. “Ik hoop dat morgen de zon weer schijnt, dan kunnen we weer in de tuin werken hé Lies,” geeuwt Lars. Maar er komt geen antwoord want Lies is al tijdens het verhaaltje in slaap gevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *