Komaan, Kraakje!

In het grote bos klinkt een vrolijk deuntje. Het is Krisje krekel die de dieren wekt door op zijn viool te spelen. Zoals elke morgen komen Krisje krekel en zijn vrienden samen op de open plek in het bos om elkaar een goeiemorgen te wensen. Kraakje de eekhoorn is als eerste op post. Het zijn drukke dagen voor hem. Het legt zijn wintervoorraad aan en zoekt nootjes die hij begraaft en paddenstoelen om te drogen. Even later komt Prikkebol de egel tevoorschijn. Hij sliep vannacht onder een stapeltje afgevallen bladeren waarvan er nog enkele op zijn stekels hangen. Omdat de nachten al koud zijn, kruipen de konijntjes al dieper in hun holletjes en duurt het langer voor zij op post zijn. Meneer uil gaat hoog in de boom zitten en wenst de vrienden een fijne dag. Het is voor hem tijd om te gaan slapen. “Wacht even, meneer Uil!” roept Kraakje, ”ik wil jullie allemaal nog iets vertellen.”

Erwin van Eenoo

Kraakje gaat in de boom zitten zodat iedereen hem goed kan zien en horen. “Beste vrienden, ik nodig jullie allemaal uit om na de middag naar een sportwedstrijd te komen kijken. Mijn beste vriend Korneel komt op bezoek en dan houden we graag eens een wedstrijd. En dat is nog leuker met supporters.” Dat vinden de vrienden fantastisch en ze beloven allemaal te komen. “Ik kom ook,” zegt Meneer uil, “maar dan ga ik nu vlug slapen.”

Erwin van Eenoo

Kraakje gaat alvast een beetje oefenen in de hoogste boom van het bos. Hij springt van de ene tak naar de andere. Hij is superlenig en kruipt heel graag tot op de hoogste takken. “En wat gaan jullie dan allemaal doen?” vraagt Prikkebol. “Dat zal je straks wel zien, nieuwsgierig egeltje,” lacht Kraakje. Na de middag komen de supporters samen aan de hoogste boom. Krisje krekel, Prikkebol de egel, Meneer uil, de konijntjes, de kaboutertjes en nog veel andere dieren uit het bos komen kijken.

Erwin van Eenoo

“Korneel!” roept Kraakje die ongeduldig zit te wachten. De twee eekhoorntjes zijn heel blij om elkaar terug te zien.  “Kraakje, beste vriend, wat ben ik blij om jou weer te zien!” lacht Korneel. De vrienden hebben heel wat te vertellen maar na een tijdje willen ze aan de wedstrijd beginnen. “Wie gaat de score bijhouden?” vraagt Korneel. “Oh, daar hebben we nog niet aan gedacht,” schrikt Kraakje. “Dat zal ik wel doen,” stelt Meneer uil voor. Hij gebruikt Prikkebol als scorebord. Bij een punt voor Kraakje prikt hij een blaadje op zijn stekels langs de ene kant en voor Korneel langs de ander kant.

Erwin van Eenoo

Voor de start gaan de eekhoorntjes even opwarmen door samen in de boom te klimmen. Elk langs een kant. Als ze naar beneden komen, springen ze van tak naar tak net alsof ze van een ladder stappen. De supporters beginnen al te juichen. “De wedstrijd is nog niet bezig hé!” lacht Kraakje. De dieren in het bos hebben er alvast veel zin in. “Wanneer beginnen jullie dan?” vraagt Prikkebol.

Erwin van Eenoo

“Eerst nog verder opwarmen door te stretchen,” vertelt Kraakje, “zo maken we onze spieren een beetje langer en zal het straks beter gaan.” De dieren vinden dat stretchen echt grappig. Tegen een boomstam rekken ze hun achterpootjes. Op het zachte mos hun rug en hun voorpootjes. Het lijkt wel of ze dansen. En dan gaan ze er eindelijk aan beginnen…

Erwin van Eenoo

De eerste proef is zo vlug mogelijk langs de stam van de dikke boom naar boven kruipen en bovenaan in de hoogste tak gaan zitten. De bonte specht geeft het startsein door met zijn bek heel hard op de stam te hakken. Kraakje en Korneel rennen langs de stam naar boven. “Ik kan het met één pootje!” roept Korneel. “Maar met twee pootjes gaat het toch vlugger hoor,” lacht Kraakje als hij als eerste boven komt.

Erwin van Eenoo

De bonte specht hakt weer tegen de stam. Zo vlug ze kunnen rennen ze langs de stam weer naar beneden. Ze komen gelijk weer op de grond. “Eén punt voor Kraakje, want die was het eerste boven!” roept Meneer uil en hij prikt een blaadje op de stekels aan de linkerkant van Prikkebol.

Erwin van Eenoo

Bij de tweede proef verhuizen ze allemaal naar de rand van het bos waar een houten afsluiting staat. Daar moeten de eekhoorntjes van het ene paaltje op het andere springen.

Als de bonte specht het startsein geeft, springt Korneel razendsnel over de paaltjes. “Stop, stop!” roept Meneer uil, ”dat is verkeerd Korneel!”  Ze moeten op elke paaltje springen en Korneel had er twee overgeslagen. De bonte specht geeft een nieuw startsein en daar gaan ze… Ze eindigen samen en krijgen alle twee een punt. Meneer uil prikt langs elke kant van Prikkebol een blaadje. De stand is 2-1 voor Kraakje.

Erwin van Eenoo

Nu volgt een rustige proef. Als het startsein klinkt, moeten ze zo veel mogelijk dennenappels zoeken tot het slotsein klinkt. Die moeten ze op twee hopen leggen, tegen de stam van de dikke boom. Kraakje loopt na een tijdje met zijn pootjes vol dennenappels naar de boom maar struikelt over een dikke tak…alles valt op de grond. Even later klinkt het slotsein. Korneel heeft de meeste dennenappels verzamelt en verdient een punt. De stand is 2-2.

Erwin van Eenoo

En dan volgt weer een proef tussen de bomen. De eekhoorntjes moeten in een doolhof van kleine takken de kortste weg zoeken om tot bij Meneer uil te komen, die hoog in de boom is gaan zitten. Deze proef wint Korneel en hij verdient zijn derde blaadje. De stand is 3-2 voor Korneel.

Erwin van Eenoo

En dan volgt de laatste proef. Het wordt nu echt wel spannend. Wie zal de wedstrijd winnen? De eekhoorntjes moeten nu tonen wie het verste kan springen. “Komaan Kraakje!” roepen de supporters, ”dat kan jij heel ver, komaan!” Het is Korneel die mag beginnen. Hij zit tegen de stam van de boom. De bonte specht hakt tegen de stam en Korneel springt… heel ver. Nu is het de beurt aan Kraakje. Het is muisstil als het startsein wordt gegeven. Kraakje springt… heel ver… een beetje verder dan Korneel. Iedereen juicht! Kraakje verdient het laatste blaadje. De stand is 3-3.  Kraakje en Korneel weten nog niet wie er gewonnen is en komen nieuwsgierig kijken naar het scorebord. Ze tellen hun blaadjes. “1 2 3,” telt Korneel. “1 2 3,” telt Kraakje. “We zijn allebei gewonnen!” roepen ze blij. Ze krijgen nog een oorverdovend applaus van de supporters.

Erwin van Eenoo

“Nu heb ik toch wel grote honger gekregen,” zucht Kraakje terwijl hij over zijn buikje wrijft, ”komaan Korneel ik heb iets lekkers voor ons.” Samen gaan ze naar de geheime voorraadplaats van Kraakje en smullen er van lekkere nootjes en stukjes brood.

Erwin van Eenoo

Ondertussen is de zon bijna ondergegaan en zoals elke avond, voor de dieren gaan slapen, is er een feestje in het bos. Krisje speelt op zijn viool en de andere dieren komen dansen en zingen. Korneel feest en zingt ook mee. En daarna is het tijd om afscheid te nemen van Korneel. De twee eekhoorntjes geven elkaar nog een dikke knuffel en zeggen “tot de volgende keer!”

Illustratie Rive Vermeer (6 jaar)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *