Flinke Floortje

Het is tijd voor een verhaaltje uit het grote babbelboek. Ga even zitten en zeg de toverspreuk dan komt het verhaaltje, het wordt heel leuk.

‘In het grote babbelboek

zijn de letters en de kleuren zoek.

Open, toe en schudden maar…

Het verhaal is klaar, echt waar!’

Foto Karin Wilssens

“Ia ia ia, mèèèè, mèèèè,” klinkt het ’s morgens op de boerderij. Baby en Klara de ezels zijn al wakker en lopen rond in de weide. Ze zijn de beste maatjes met Rozemieke en Louise, de twee schapen. Als het donker wordt of bij slecht weer zitten Rozemieke en Louise vaak bij de kippen. Die zijn met elf. En dan maken ze wel eens heel veel lawaai samen. Elf kippen die allemaal kakkelen en twee schapen die blaten… En als Baby en Klara dat horen, balken ze gezellig mee.

Foto Karin Wilssens

Maar vandaag zijn de dieren veel rustiger. Ze wachten in spanning… Louise heeft een hele dikke buik. Ze is zwanger. Een zwangerschap bij een schaap duurt ongeveer 5 maand. Die tijd is nu voorbij en Louise kan elk moment bevallen. Ze is heel onrustig en loopt wat rond. Dan gaat ze liggen, even later loopt ze weer rond, dan gaat ze weer liggen, staat recht en loopt wat rondjes. Karin, het baasje van de dieren heeft dat gemerkt en brengt haar naar een rustig hoekje van de weide .

Foto Karin Wilssens

In de stal net naast de weide heeft ze een plekje klaargemaakt waar het lekker warm is en waar er mals stro ligt. Als de lammetjes dan geboren zijn hebben ze geen kou en liggen ze zacht. En die avond, bij het ondergaan van de zon, is het zover. Fiere mama Louise is bevallen. Er zijn vier prachtige lammetjes geboren. En dat is heel speciaal. Meestal krijgt een mama schaap één of twee lammetjes. Het is voor Louise heel moeilijk en veel werk om de vier kleintjes proper te likken,warm te houden en te laten drinken. En jammer genoeg lukt het haar niet.  Floortje, het kleinste van de vier, krijgt geen aandacht van mama Louise. Ze wordt niet proper gemaakt, warmgehouden en mag ook niet drinken bij haar mama. Dat is zo jammer…

Foto Karin Wilssens / Illustratie Jasper De Laet

Ze kan voorlopig niet bij haar broertje en haar zusjes blijven want Karin gaat nu voor kleine Floortje zorgen. Als ze proper gemaakt is, mag ze in het warmste hoekje van de schapenstal genieten van de warmte van een warmtelamp. En natuurlijk komt Karin heel vaak kijken hoe het met Floortje gaat. En dan geniet ze van de vele knuffels en de lieve aaikes die ze krijgt.

Foto Karin Wilssens

En omdat Floortje niet bij mama Louise mag drinken, maakt Karin voor haar flesvoeding klaar. Dit maakt ze door water en melkpoeder, speciaal voor lammetjes, te mengen en te verdelen over zuigflessen. De melk wordt dan warm gemaakt. Die flesjesvoeding moet ze 100 dagen lang krijgen. Eerst kreeg ze om de vier uur een flesje van 200 ml, ook ’s nachts dus. Dat heeft ze echt wel nodig om goed te groeien en om later met haar broer en zusjes te kunnen spelen. Daarna 4 maal per dag, een flesje van 200 ml. En nu drinkt ze nog 3 maal per dag 300 ml.

Foto Karin Wilssens

Het was wel even wennen voor Floortje om uit de fles te drinken. De eerste keren was het een knoeiboel en sabbelde ze er maar op los zonder echt te zuigen. Daarna spatte de melk wel eens in het rond omdat ze te gulzig was. Maar na veel oefenen doet ze het prima. Ze geniet van haar lekkere warme melk. Bij mooi weer mag Floortje ook buitenspelen. Als ze Karin dan ziet met een flesje in haar hand, komt ze vrolijk aangelopen. Dan drinkt ze vlug haar flesje leeg en geniet van een knuffel en een aaike. Karin is nu haar beste vriend.

Foto Karin Wilssens

Als het overdag nog koud is en de zon niet schijnt, mag Floortje af en toe nog eens onder de lamp liggen. ’s Nachts mag ze in de living van Karin slapen. Dan ligt ze in een kartonnen doos waarvan de bodem bedekt is met een laagje mals stro. Ze krijgt dan wel eens bezoek van Marie, een zwarte poes met een wit stipje. En heel af en toe, als niemand kijkt, zitten ze samen gezellig in de doos.

Foto Karin Wilssens

Floortje heeft één broertje Pico en twee zusjes, Bieke en Doortje. En ook al zien ze Floortje niet zo heel veel, ze missen hun kleine zusje wel als ze buiten spelen. Als de zon schijnt, weten ze heel goed dat Floortje ook naar buiten mag. Ze wachten haar dan op en staan dan luid te blaten met hun fijne stemmetjes. Als Floortje hen hoort, wordt ze heel onrustig en kan ze niet vlug genoeg buiten zijn.

Foto Karin Wilssens

Dan rennen ze met z’n vieren achter mama Louise. Floortje, Pico, Bieke en Doortje. En ook al gaf mama Louise geen aandacht aan Floortje net na de geboorte, het kleine zusje hoort er nu helemaal bij. Maar als mama met haar kleintjes naar de stal gaat om hen te laten drinken, gaat Floortje niet mee. Zij aarzelt dan even en blijft wachten tot ze Karin ziet die met een lekker warm flesje komt.

Foto Karin Wilssens

Omdat Floortje al goed gegroeid is krijgt ze vandaag voor de eerste keer korreltjes. Dat is voor haar weer een heel nieuwe ervaring. Nu moet ze leren om goed te knabbelen. Dat is moeilijker dan zuigen aan de papfles. Na wat gesnuffel en gerommel in haar eetbakje, smult Floortje van het lekkers. Ook de korreltjes zullen haar helpen om goed te groeien en sterk te worden. Want Floortje heeft soms wel wat moeite om met de andere lammetjes mee te doen. Ze rent en speelt mee maar is vlugger moe omdat ze ook wel kleiner is en kortere pootjes heeft.

Foto Karin Wilssens / Illustratie Evelien De Laet

Vandaag is het een zalige lentedag en alle dieren genieten van de zon. De ezels, de kippen, de schapen, de lammetjes en ook Marie de poes, spelen allemaal buiten. Floortje rent erop los. Zij neemt de leiding en Pico, Bieke en Doortje volgen haar. Mama Louise geniet ervan om al haar kleintjes te zien spelen. Maar opeens begint Floortje verdrietig te blaten. Ze is zo moe. Haar korte pootjes doen pijn. Mama Louise komt haar troosten.

Foto Karin Wilssens

Samen met Floortje en haar ander kleintjes wandelt ze naar een rustig plekje in een hoekje van de weide. Daar gaan ze met z’n allen een middagdutje doen. Pico, Doortje en Bieke vallen direct in slaap maar Floortje niet. Ze is te moe en heel onrustig. Mama Louise neemt Floortje dicht bij haar en heel zachtjes zingt ze een liedje…

Lief, klein Floortje,

wees niet bang, ik houd de wacht.

Kom maar op mijn warme schoot.

Wat is je vachtje zacht.

Lief klein Floortje,

ben jij een beetje moe?

Ik wieg je zachtjes heen en weer.

Doe maar vlug je oogjes toe.

En even later ligt ook Floortje heel stilletjes te snurken.

Foto Karin Wilssens

Een uurtje later zijn de vier sloebers helemaal uitgerust. Karin staat al een tijdje te kijken naar de lieve lammetjes. Ze bracht ook een flesje mee voor Floortje want het is er weer de hoogste tijd voor. Floortje ziet het niet want Karin verstopt het flesje achter haar rug. Maar dan heeft Floortje het door en waanneer ze een lief kopje geeft aan Karin, mag ze beginnen drinken. Dit is haar manier om te zeggen dat ze honger heeft. Goed uitgeslapen en buikje gevuld… Floortje is weer helemaal klaar voor veel plezier. Ze springt in de groene kruiwagen waarmee Karin rondrijdt om de andere dieren te voederen. Floortje geniet van de aandacht en van haar broer en zusjes. Het liefste spelen ze verstoppertje. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10… wie niet weg is, is gezien. En zoals elke keer hebben Floortje en Bieke zich weer verstopt in de grote voederbak van Baby en Klara, de ezels.

Omdat de nachten ook niet meer zo koud zijn, mag Floortje vandaag voor de eerste keer bij de andere lammetjes in de stal slapen. En dat vindt ze zo leuk. Want mama Louise kan zo mooi zingen. En dat doet ze vanavond weer. Nu voor alle lammetjes…

Wist je dat de zon al slaapt? Hij was van de dag zo moe.

Net als jij, van alles meegemaakt, deed hij blij zijn oogjes toe.

Maar vlak voordat het licht uitging, vroeg hij zachtjes aan de maan:

“Wil jij op de lammetjes passen dan kunnen zij ook slapengaan?”

En niet alleen de lammetjes genieten van mama Louise’s stem. Alle dieren van de boerderij luisteren mee en vallen even later in een diepe slaap. Mama Louise kijkt nog even naar haar kleintjes en valt dan ook in slaap…

4 antwoorden op “Flinke Floortje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *