Carolientje doet mee

Het is tijd voor een verhaaltje uit het grote babbelboek. Ga even zitten en zeg de toverspreuk dan komt het verhaaltje, het wordt heel leuk.

‘In het grote babbelboek

zijn de letters en de kleuren zoek.

Open, toe en schudden maar…

Het verhaal is klaar, echt waar!’

Foto Kim De Munter

“Goeiemorgen Nell! Goeiemorgen Carolientje!” lacht mama. Nell ligt nog rustig te slapen met haar lievelingspop Carolientje in haar armen. Mama Kim heeft een tijdje geleden voor haar dochtertje Nell een superleuke pop gehaakt. Nell neemt haar overal mee naar toe. Ze heeft verschillende outfits en Nell vindt het leuk om Carolientje aan en uit te kleden.  Even later wordt Nell wakker en rekt zich uit.

“Goeiemorgen mama,” geeuwt Nell. “Kom je?” vraagt mama, ”we gaan ontbijten.” Terwijl Nell uit haar bed kruipt, houdt ze Carolientje stevig vast. Nell heeft wel een groot geheim voor mama… Nell en Carolientje kunnen met elkaar praten. Heel stil fluisteren zodat niemand hen kan horen. Niemand weet het. Mama Kim weet niet dat ze een heel speciale pop, een pratende pop heeft gemaakt. Even wachten Carolientje, ik ga me eerst aankleden en daarna ga ik jou helpen,” zegt Nell en zet haar pop op een klein stoeltje. Als ze klaar zijn, gaan ze samen naar de keuken voor het ontbijt. “Wat zijn jullie mooi,” bewondert mama. Nell heeft een rode trui aan en een jeansbroek. En Carolientje draagt een rood kleedje met een lichtblauw jasje.

“Wat gaan we doen vandaag?” vraagt Nell een tijdje later terwijl ze mama helpt om de ontbijttafel op te ruimen.

Foto Kim De Munter

“Ik denk dat we vandaag een beetje gaan sporten in de speeltuin,” antwoordt mama. “Oh ja, dan kunnen we onze sportkleren aandoen,” juicht Nell. “We?” vraagt mama verwonderd. “Ja hé mama , Carolientje en ik,” zegt Nell streng. “Natuurlijk!” lacht mama. “We zijn klaar!” roept Nell een tiental minuutjes later. Carolientje heeft een prachtige sportoutfit aan. Een paarse sportbroek met een roos topje. Om haar hoofd draagt ze een haarband en om haar fijne polsjes zweetbandjes. En natuurlijk heeft ze haar sportschoenen aan. 

Als ze in de speeltuin komen doet Nell alle oefeningen voor en Carolientje doet ze na. Met een beetje hulp natuurlijk. “Kom Carolientje,” fluistert Nell, ”ik zal je even helpen aan de apenbrug.” ”Aapje, aapje…ik ben toch geen aapje,” fluistert Carolientje. ”Nee gekke pop, maar de aapjes bewegen ook zo.” lacht Nell. Daarna gaan ze klimmen. Eerst aan de klimmuur en later aan het klimrek. Nell doet het prima en Carolientje ook. Als laatste een evenwichtsoefening op de balkjes. Carolientje kan alleen rechtstaan maar om te stappen vraagt ze hulp. “Nell geef me vlug een handje, anders ga ik vallen,” fluistert ze.

Na het sporten gaan ze weer naar huis.  “Ga maar vlug een douchke nemen Nell, zegt mama, ”dat zal deugd doen na al dat sporten.” Nell neemt Carolientje mee naar de badkamer maar niet onder de douche want daar kunnen poppen niet tegen. Carolientje mag wel andere kleren aan doen. Haar sportkleren zien een beetje vuil.

Foto Kim De Munter

Het is tijd om te rusten in de zetel. Als Nell met haar pop in de zetel zit, krijgen ze bezoek. Eén voor één springen Swa en Suzie ook in de zetel. Carolientje schrikt. “Je moet niet bang zijn hoor. Swa en Suzie zijn heel lief,” fluistert Nell. Swa, het kleine zwarte hondje van de familie begrijpt het allemaal niet zo goed als Carolientje tegen hem aanleunt. Hij legt zijn kleine oortjes plat en houd zijn kopje schuin. Suzie vindt het geweldig en geniet. Hij legt zelfs zijn poot op Carolientje haar poppenbeentje. Even later liggen ze met z’n vieren te slapen en kleine Swa ligt heel luid te snurken.

Foto Kim De Munter

Een uurtje later maakt mama Nell wakker. “Een dutje gedaan meisjes?” vraagt mama. “Euh, was ik in slaap gevallen,” geeuwt Nell. “Jaja en jij niet alleen,” lacht mama. “Suzie en kleine Swa liggen samen nog gezellig te snurken. “Ga je mee naar buiten? We gaan bosbessen plukken?” vraagt mama. “Kom Carolientje we gaan bosbessen plukken en die zijn zo lekker,” fluistert Nell. “Gaan we ook naar de bloemetjes kijken?” vraagt Carolientje heel stil. Ze houdt heel veel van bloemen. De kleuren zijn prachtig en ze ruiken zo lekker. “Ja hoor,” antwoordt Nell terwijl ze Carolientje in haar armen neemt. Op weg naar de bessenstruiken zet Nell haar popje in het hoge gras tussen de paardenbloemen. “Gaat Carolientje ook bessen plukken?” lacht mama,” voorzichtig hé Carolientje dat je mooie blauwe kleedje niet vuil wordt.” Mama vindt het echt fantastisch dat Nell zo goed voor haar popje zorgt.  Ze doen echt alles amen. Het lijken wel de beste vriendjes… Vrienden met een groot geheim.

Zo gaat het elke dag. Wanneer ze ’s morgens aan de ontbijttafel zitten, wil Nell vlug weten wat ze gaan doen en of Carolientje mee mag doen.

Foto Kim De Munter

Vandaag staat er een heel groot werk gepland.  Mama en papa gaan in de tuin werken. Ze gaan een stuk van het grote gazon opnieuw aanleggen. Carolientje mag natuurlijk mee helpen en daarom mag ze haar tuinbroek en haar tuinschoenen aandoen. En op haar hoofd staat een zonnehoed. “Kom Carolientje we gaan eens kijken wat daar allemaal staat,” zegt Nell als ze in de tuin komen De kruiwagen staat klaar met daarin een grote zak. “Papa, wat zit er in die zak en wat is dat?” vraagt Nell terwijl ze Carolientje op een grote rol zet.  “Nee nee, Nell, ik ga er af vallen,” fluistert Carolientje. Maar Nell hoort het niet. “In de kruiwagen ligt een grote zak met graszaad en jouw pop zit op de grote graswals,” lacht papa. Nell begrijpt niet goed wat papa daar allemaal mee gaat doen. “Wij gaan kijken hé Carolientje,” fluistert Nell terwijl ze met haar pop aan de kant gaat staan. “Je mag me niet alleen laten Nell, ik was bang op dat grote ding?” fluistert Carolientje. “Oei!” schrikt Nell? “Ik zal het nooit meer doen, sorry,” fluistert ze met haar liefste stemmetje.

Er ligt een groot stuk waar geen gras meer staat. Daar heeft papa alle onkruid weggedaan en mooi gelijk gelegd. Daar gaan mama en papa nu nieuw gras zaaien. Uit de grote zak scheppen ze graszaadjes en strooien ze uit. “Kijk, daar liggen heel veel zaadjes en uit die kleine zaadjes gaan heel veel groene grassprietjes groeien,” fluistert Nell. Ze zet Carolientje even op het zand zodat ze heel goed naar de zaadjes kan kijken. “Opzij!” meisjes, ”roept papa. Hij rijdt met de grote zware rol over de zaadjes zodat ze goed vast liggen en de wind ze niet kan wegblazen. “Wanneer komen de grassprietjes nu papa,” vraagt Nell. “Dat zal nog lang duren,” lacht papa,” de zaadjes hebben veel licht en water nodig. En omdat het de volgende dagen nog niet gaat regenen gaan we ze water geven met de tuinslang.” Terwijl papa de tuinslang afrolt staat Nell ongeduldig te wachten. “Wij mogen ook eens sproeien hé papa!” roept Nell. En ja hoor dat mag ze zeker. En Carolientje mag natuurlijk de sproeikop ook even vasthouden. “Hihi,” lacht het kleine popje als ze kleine waterdruppeltjes op haar neusje voelt.

Foto Kim De Munter

In de namiddag gaan ze met z’n allen een wandeling maken in het bos. Mama, papa, Nell, grote broer Nand, de honden Suzie en Swa en natuurlijk mag Carolientje ook mee. “Gaan we naar de dikke boom?” vraagt Nell en ze loopt al vooruit. Een tijdje geleden waren ze ook in het bos en probeerden Nell en Nand te meten hoe dik de stam van de boom was. Ze maakten een kleine kring rond de boom maar hun armen waren een beetje te kort om de kring te sluiten. “Misschien lukt het nu wel met Carolientje erbij,” stelt mama voor. Ze proberen het … en ja hoor het lukt net. Terwijl ze verder wandelen blijven Nell en Carolientje nog even staan. “Kijk eens Carolientje,” fluistert Nell terwijl ze haar popje voor het holletje onderaan de boom zet, ”hier wonen de kabouters.” Maar als ze Carolientje een kijkje wil laten nemen in de boom roept mama, ”kom Nell we gaan verder wandelen!” Nell vindt dat zo jammer. “We komen wel nog eens terug hoor,” fluistert ze in Carolientje haar oor. ”Ja, zegt ze,” want ik wil de kaboutertjes eens zien.”

Als ze die avond samen nog wat TV kijken, horen ze de weerman zeggen dat het de volgende dag heel warm gaat worden. “Joepie!!” roepen de kids, ”dan kunnen we morgen in ons zwembad!!”

Illustratie Nell Beauprez / Foto Kim De Munter

En de volgende morgen, tijdens het ontbijt, worden er plannen gemaakt voor een warme dag. “Kijk eens Nell,” lacht mama, ”Carolientje zal ook genieten van het prachtige weer.” Mama heeft een keileuke outfit gemaakt om te zwemmen en te zonnen. En er zijn ook allemaal leuke spulletjes bij. Zelfs een zwembad voor de pop. Nell zit met open mond te kijken. “Oh mama zo leuk, zo mooi!” roept ze blij terwijl ze mama een dikke knuffel geeft. Na het ontbijt gaan ze naar buiten. “Ik ga even met broer in het zwembad Carolientje ,” fluistert Nell, ”en dan kom ik jou klaarmaken hé.” Het is zalig in het water. De zon stond deze morgen al heel vroeg hoog aan de hemel en heeft het water al goed opgewarmd. Echt zalig…

Een kwartiertje later is het tijd om voor Carolientje te zorgen. Wat een leuke spulletjes heeft ze allemaal. Eerst mag ze haar nieuwe outfit aandoen om te gaan zwemmen. Een bakpakje met rode strepen, een roze pet en een roze flamingo zwemband, blauwe zwembandjes en een zwembrilletje. Ze heeft ook een tuinstoel en een hangmat en een bloem die draait als er wind is. “Oh mama,” zucht Nell, ”mijn Carolientje is echt de gelukkigste pop van heel de wereld!” Wanneer Carolientje die namiddag een beetje rust in haar hangmat ligt ze heel heel stilletjes te snurken.

Illustratie Nell Beauprez / Foto Kim De Munter

Als ’s avonds de zon bijna is ondergaan en het al wat frisser is, geniet Nell van de bloemen in de tuin en de vlinders die rondfladderen. Terwijl mama de planten water geeft maakt Nell nog een wandeling met Carolientje in de tuin. Ze wil haar vertellen welke bloemen er allemaal bloeien. “Kijk Carolientje,” fluistert ze, ”dit is een grote zonnebloem, met gele blaadjes. Ze lijkt een beetje op de zon en ze kijkt er altijd naar. Dit vind ik de mooiste bloem van de hele wereld. En hier staan roze roosjes. Ruik er maar eens aan… Die ruiken het beste van heel de wereld.” Mama geniet van de twee meisjes. De beste vriendinnetjes van de hele wereld…

Illustratie Nand Beauprez / Foto Kim De Munter

“Gaan we vandaag nog eens naar de kinderboerderij?” vraagt Nand de volgende morgen. “Dat is een schitterend idee,” lacht papa, ”wie gaat er mee?” Iedereen wil graag mee. “Mag Carolientje ook mee?” vraagt Nell een beetje verlegen. “Natuurlijk,” zegt mama, ”wat zouden we doen zonder ons kleinste vriendje.” Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar voor de uitstap. “Euh, welke kleren wil jij aandoen Carolientje,” fluistert Nell.  “Mijn blauwe short, mijn wit truitje en mijn roze sportschoenen ,” fluistert ze. En omdat de zon schijnt, wil ze ook haar roze pet opzetten. Ziezo, iedereen is klaar. Of bijna iedereen. Nell is nog met Carolientje in haar kamer. Terwijl ze haar schoentjes aandoet vertelt ze honderduit tegen haar popje. “Weet je nog Carolientje toen we lang geleden eens in de tuin liepen te wandelen?  Toen hebben we ook diertjes gezien. Een konijntje en een egel en toen was ik bijna gevallen over een tak die op de grond lag.” Mama stond al een tijdje te luisteren… “Zijn de dames klaar?” lacht ze. “Jaja we komen,” antwoordt Nell. Zou mama haar en Carolientje gehoord hebben?

Op de kinderboerderij heeft Nell het heel druk. Ze wil aan Carolientje vertellen welke dieren er allemaal zijn. Eendjes, geitjes en nog veel meer. “Kijk eens Carolientje,” fluistert Nell als ze bij de laatste dieren komen, ”dit zijn alpaca’s, dat zijn de leukste dieren van de hele wereld.”

Foto Kim De Munter

Zoals elke avond mogen Nell en Nand nog wat TV kijken. Nell kruipt dan met Carolientje onder een lekker warm dekentje. Maar vanavond heeft Nell geen zin om TV te kijken. Ze is moe en wil graag gaan slapen. “Dan kunnen we in ons bed nog wat vertellen hé,” fluistert ze in Carolientje haar oortje. Nog een douchke en de tandjes poetsen en dan kruipen Nell en Carolientje in hun bed. Mama en papa komen nog slaapwel zeggen en een dikke knuffel geven en dan gaat het licht uit. Het vertellen kan beginnen. “Zou mama ons geheim ontdekt hebben,” fluistert Carolientje. Maar Nell hoort het niet meer. Ze slaapt al. “Ik dacht dat we gingen vertellen, slaapkopje,” lacht Carolientje en ze kruipt dicht bij Nell.

Foto Kim De Munter

En terwijl Nell in haar bedje ligt, haakt mama verder aan twee nieuwe outfits voor Carolientje. Ze zijn prachtig! Carolientje mag binnenkort ballerina worden met roze bloemetjes in haar haar, roze balletschoentjes en een roze jurkje met een tuturokje aan. En een kleine heks mag ze ook worden. Dan zal ze een paarse heksenhoed dragen met een heksenkleedje en een pompoenentasje. Eén ding is zeker Carolientje is, zoals Nell vertelde, het gelukkigste popje van de hele wereld.

Eén antwoord op “Carolientje doet mee”

  1. Wat een prachtig verhaal’ik ken de hoofdpersonages van het verhaal persoonlijk en zie het zo als in een film voorbij gaan ‘en wat een mooie tekeningen’ knap hoor van ieder die er aan heeft meegewerkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *