Het is bijna Pasen…

Vorige week, het was vier uur in de morgen, kwam Bertje Bakker met zijn kleine vriendjes aan bij de bakkerij. Het was nog koud zo vroeg in de morgen en de muisjes zaten diep verborgen in de zakken van Bertje zijn warme jas. Voor de deur stond een grote mand en bij het openen van de deur zag Bert een grote enveloppe liggen.

Mini en Piepke sprongen uit de zakken. “Opzij sloebers, laat eens kijken van wie we post gekregen hebben,” zei Bert. ‘Voor Bertje Bakker’ stond erop geschreven. “Ik ken dat geschrift,” lachte Bert, ”rond deze tijd krijg ik altijd een brief van… “. Bert opende de brief, ”zie je wel, van mijn vriend ‘de paashaas’.” Mini en Piepke kwamen ook een kijkje nemen. “Wat een mooie brief! Maar wie is de paashaas?” vroeg Piepke. “Dat zal ik straks vertellen, eerst de brief lezen,” zei Bert.

Illustratie Fran Cole

“Ga je nu vertellen wie de paashaas is,” vroegen Mini en Piepke.

En Bertje vertelde:

“Omdat de dagen weer langer worden en de zon meer gaat schijnen, verandert er heel wat in de natuur. Het wordt weer lente. Er komen weer blaadjes aan de bomen en er groeien weer bloemen in de tuin. Heel wat dieren die een winterslaap gedaan hebben, worden weer wakker. De mensen beginnen terug in de tuin te werken en de kinderen zijn blij dat ze weer veel en lang kunnen buiten spelen. Op Pasen wordt er daarom feest gevierd. Er wordt gevierd dat alles weer begint te groeien en te bloeien. En op dat feest komt de paashaas eitjes verstoppen in de tuin. De paashaas kan die eitjes en chocolade figuurtjes niet allemaal zelf maken en daarom vraagt hij om hulp. Ik mag elk jaar opnieuw de paashaas helpen. Hij is heel verlegen en een beetje bang van de mensen. Daarom komt hij eitjes en figuurtjes halen als het donker is. En eitjes verstoppen in de tuin doet hij ook als het donker is. En die grote mand die buiten staat is van de paashaas. Als de mand gevuld is, komt hij die halen.”

“Oh zo leuk, mogen wij dan helpen en de eitjes proeven? ” vroeg Piepke, ”en waar zijn de eitjes van gemaakt, worden die gebakken?” Bertje moest lachen om Piepke. Wat een vraagstaartje…

Vandaag kan Bertje de mand van de paashaas vullen. Hij heeft al veel lekkere dingen gemaakt van chocolade. Mini en Piepke vinden het allemaal een beetje raar. “Een bakker moet toch bakken in de bakkerij?” zegt Piepke. “Jij bakt de chocolade niet, jij smelt ze, dan ben je een smelter,” lacht Mini. De muisjes mogen ook proeven. Die warme chocolade vinden ze niet lekker, het plakt aan hun snorharen en dat vinden ze niet leuk. Maar als Bertje een eitje laat vallen rennen ze er naartoe. “Hmm, dat is wel lekker die koude chocolade,” zeggen de muisjes terwijl ze hun snoetje aflikken. Bert heeft veel eitjes gemaakt. Hij heeft speciale vormpjes waar hij de gesmolten chocolade ingiet. Daarna moet het goed afkoelen voor de eitjes er worden uitgeklopt. Zo maakt Bert ook de kippetjes en de haasjes.

     

Dit jaar heeft Bert iets nieuws geprobeerd. Hij heeft twee grotere hazen gemaakt. Een haasje met een gitaar en een lief haasje met een jurkje aan.

Firma Van Puyvelde – De Wilde
Firma Van Puyvelde – De Wilde

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ik ben benieuwd of de paashaas de grote hazen mooi gaat vinden en of hij ze zal meenemen,” zegt Bert. Ze vullen de mand tot ze vol is. “Ziezo de paashaas kan vannacht de mand komen halen en een lege mand komen brengen. Dan gaan we morgen weer aan de slag.” “Joepie,” roepen Mini en Piepke, ”dan kunnen we weer lekker smullen.

(Wordt vervolgd)

2 antwoorden op “Het is bijna Pasen…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *