Gelukkig Nieuwjaar

Het is de laatste dag van het jaar, 31 december. Vanavond wordt Oudejaar gevierd.

In de straat van Bertje bakker komen elk jaar om twaalf uur de mensen elkaar een Gelukkig Nieuwjaar wensen. Iedereen kijkt ernaar uit want dat is altijd een gezellig feest. Bertje bakt dan smoutebollen. Die zijn dan ook superlekker. Dit jaar is het de eerste keer dat de muisjes Mini en Piepke meevieren. Maar niemand mag hen zien. Ze zijn nog altijd het grote geheim van Bertje Bakker. In de namiddag mogen ze Bertje helpen bij het klaarmaken van het deeg.

Bertje heeft alles al klaar gezet: bloem, suiker, gist en melk. “Heb ik nu alles?” vraagt Bertje. “Oh ik heb nog eieren nodig en ik heb er geen meer,” zegt Bertje. Terwijl Bert eieren gaat kopen, willen Mini en Piepke al beginnen.

“We zullen de pot met bloem en de suikerpot al openmaken,” zegt Piepke. “Dat kunnen we niet, dat is veel te moeilijk,” zegt Mini. “Ik wel hoor, ik ben heel sterk,” lacht Piepke. Hij klimt op de pot met bloem en trekt aan de sluitklem. Het is toch wel moeilijk en na enkele keren proberen, krijgt Piepke de pot eindelijk open. “Oooooh help!” roept Piepke. Hij is in de pot gevallen. Mini moet heel hard lachen. Piepke zit met zijn hoofd helemaal in de bloem. Mini klimt voorzichtig langs de rand van de pot en trekt Piepke eruit door aan zijn staart te trekken. “Nu ben je net als ik een witte muis,” lacht Mini.

          

Op de snorharen van Piepke hangt ook bloem en zijn neusje gaat ervan kriebelen. “Hatsjoem, hatsjie, hatsjoem,” niest Piepke. Al de bloem vliegt in het rond. Piepke is terug een bruine muis maar op de vloer ligt er heel wat bloem. De muisjes nemen vlug de kleine borstel en het vuilblik en net als Bertje thuiskomt met de eieren is alles opgekuist.

“We zullen het deeg al eens maken,” zegt Bert, ”dan is dat al klaar voor vanavond.”

Mini en Piepke helpen goed mee door te doen wat Bertje hen vraagt. Als het deeg klaar is, helpen ze opruimen en opkuisen. “Nu ga ik wel een beetje rusten,” zucht Bert, ”want vanavond en vannacht gaan we veel werk hebben om de smoutebollen te bakken.” Bertje gaat languit in de zetel liggen, de muisjes kruipen op zijn dikke buik en allemaal vallen ze in slaap. Na een paar uur wordt Bertje wakker. Voorzichtig zet hij de muisjes op de grond. Hij kijkt op de klok en ziet dat het al 10 uur is. “Komaan muisjes, wakker worden, het is tijd om aan onze smoutebollen te beginnen,” zegt Bertje. Nu mogen de muisjes nog helpen maar als de mensen komen moeten ze zich verstoppen in hun holletje.

Foto Libelle Lekker

Mini en Piepke mogen de eerste smoutebollen proeven. Bertje heeft er veel poedersuiker opgedaan. “Opgepast, ze zijn nog warm. Maar niet blazen want….” Maar te laat…de muisjes blazen op de smoutebollen en de suiker vliegt in het rond. Ze vallen achterover van het lachen. Bertje begrijpt niet waarom ze zoveel plezier hebben. Maar de muisjes vertellen niets. Dat is hun eigen klein geheimpje. En de smoutebollen zijn superlekker.

Vanaf 11uur  komen de mensen uit de straat lekkere smoutebollen eten. Het wordt een gezellig feestje. Als het bijna middernacht is, tellen ze samen af tot het nieuwe jaar 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1  Gelukkig Nieuwjaar klinkt het in de straat. De mensen wensen elkaar het beste voor het nieuwe jaar en drinken er een glaasje champagne bij. De kinderen krijgen een glaasje kinderchampagne. Er worden nog veel smoutebollen gegeten.

Bertje vergeet zijn kleine vriendjes niet en af en toe legt hij enkele smoutebollen voor het holletje waar de muizen zich verstoppen. En opeens… knal en nog een knal. De muisjes schrikken en vluchten diep weg in hun holletje. “Niet bang zijn, kom eens kijken,” zegt Bert, ”kruip in mijn jaszakken dan zal ik jullie buiten het vuurwerk laten zien dat met Nieuwjaar wordt afgestoken.” Als de muisjes voorzichtig komen piepen zijn ze heel verwonderd want zoiets moois hebben ze nog nooit gezien. “Prachtig, super, formidabel,” zeggen Mini en Piepke stilletjes. En dan kruipen ze terug diep in de zakken zodat niemand hen kan zien.

Illustratie Lander Loots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *