Een kerststal voor oma en opa

Het is woensdag vandaag. Zoals elke woensdagmiddag staan oma en opa aan de schoolpoort te wachten op Lars en Lies. “Opa heeft deze morgen een kerstboom gekocht. Willen jullie helpen om hem te versieren?” vraagt oma. “Ja natuurlijk,” zegt Lars, ”we helpen je toch altijd met de kerstboom oma.” Lies vindt het ook heel leuk maar ze wil eerst graag weten wat oma gekookt heeft. “Oma heeft niets gekookt, ik heb lekkere spaghetti gemaakt en in de saus zitten veel gehaktballetjes zoals jullie dat graag hebben,” lacht opa.

Nadat ze heel lekker gegeten hebben en geholpen met de opruim en de afwas, gaan Lies en Lars mee met opa naar de zolder. Daar komen ze graag want op de zolder staat nog allemaal speelgoed van toen mama klein was. “Nu is er geen tijd om te spelen, kom help me om de dozen met de kerstversiering te dragen,” lacht opa.

Oma staat al te wachten in de woonkamer bij de kerstboom. “Laat ons eens kijken,” zegt oma, “in welke doos zitten de lichtjes?” De lichtjes hangen ze eerst in de boom, daarna slingers, kerstballen, kleine kerstpopjes en als laatste zet opa de piek op de kerstboom.

Ze doen een stapje achteruit als de lichtjes branden. “Prachtig, dat hebben we weer mooi gedaan,” zegt opa fier. “En nu de kerststal nog opa,” zegt Lies. Opa neemt de stal en de doos met de beeldjes. “Oh nee!” roept opa als hij de doos opendoet, “Er zijn beeldjes  gebroken.”  Oma vindt het wel jammer want het waren al hele oude beeldjes. “Spijtig” zegt oma, “dan gaan we een nieuwe kerststal kopen want deze was toch al heel oud en versleten.”

Als mama ’s avonds Lars en Lies komt halen, vertellen ze over de prachtige kerstboom en over de oude kerststal en de gebroken beeldjes.

“Oma vindt het heel jammer dat er nu geen kerststal staat,” vertelt Lies onderweg in de auto, ”ze zullen binnenkort een nieuwe kopen. “Ik heb een idee,” zegt mama, ”we kunnen voor oma en opa een kerststal maken. Als we thuis zijn, zullen we eens zoeken op de computer naar ideetjes.” Na het avondeten zoeken papa, mama, Lars en Lies samen op de computer naar een leuke kerststal om te maken als verrassing voor oma en opa.

Na een tijdje hebben ze iets leuk gevonden. Het is een schilderij van het kersttafereel gemaakt met afdrukken van handen en voeten. Lies en Lars vinden het een superidee. “Gaan we dat nu maken?”, vraagt Lars. “Dat zal voor morgen zijn,” zegt mama, “nu is het te laat, maar we zullen alles al klaar zetten.” Lies en Lars zetten de potjes glitterverf klaar en mama tekent op een blad wat ze gaan maken.

“Vanavond gaan we de kerststal maken voor oma en opa”, zegt Lars tegen Lies als hij de volgende dag in de badkamer zijn tandjes poetst. “Ja maar eerst naar school en als we vanavond gegeten hebben beginnen we eraan,” lacht mama.

Eindelijk is het avond en kunnen ze eraan beginnen. Maria wordt gemaakt met een voetafdruk van Lies en Jozef met de voetafdruk van Lars. Ze moeten lachen als mama de onderkant van hun voeten schildert want dat kriebelt een beetje. De os en de ezel maken ze met handafdrukken van Lars en de engel met nog een voetafdruk van Lies.

 

“De rest zal nog voor morgen zijn want nu moet de verf goed drogen,” zegt mama. Lies en Lars gaan onder de douche om zo hun handen en voeten goed proper te maken voor ze in hun bedje kruipen.

De volgende avond maken ze de kerststal helemaal af. “Prachtig, super, formidabel,” zegt papa als hij komt kijken. “Wat een leuke verrassing voor oma en opa.”

De volgende morgen leggen ze kerststal in de auto want als mama Lies en Lars vanavond gaat halen van school rijden ze naar oma en opa met de verrassing.

“Oma, opa, kom eens kijken, we hebben een verrassing!” roepen Lies en Lars als ze ’s avonds bij oma en opa komen. Ze vinden de kerststal prachtig. “Oh zo mooi en dat hebben jullie gemaakt voor ons?” vraagt opa. “De kinderen vonden het zo jammer dat jullie geen kerststal meer hebben en we kwamen samen op het idee om er zelf één te maken.” “Dat is de mooiste kerststal die ik ooit gezien heb,” zegt oma blij. Oma haalt een lege fotokader die ze nog liggen heeft op zolder en de kerststal past er juist in. “Ziezo, die hang ik naast de kerstboom aan de muur. En elk jaar als het kerstmis is mag jullie kerststal daar hangen. Dan kan iedereen hem zien,” lacht oma. “Nu heb ik de mooiste kerststal van heel de wereld.”

Illustratie door Fran Cole (5° leerjaar)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *