Net als vroeger…

Lees eerst “Hoe Bertje bakker werd“.

Vandaag wordt het gezellig in de bakkerij van Bertje bakker. Vorige week kwam juf Marie bij Bertje in de bakkerij om te vragen of ze met haar klasje op bezoek mocht komen. “Natuurlijk juf Marie, je bent welkom,” zei Bert. “Net als toen hé Bert, tot volgende week,” lachte juf Marie.

En vandaag is het zover. “Straks komt juf Marie met haar kinderen van de derde kleuterklas op bezoek in onze bakkerij. Mini, Piepke, dan moeten jullie je wel verstoppen in het muizenholletje hé. Want jullie zijn nog altijd mijn grote geheim,” zegt Bert.

“Oh jammer, mogen we niet eventjes komen piepen als de kindjes hier zijn? Het is dan altijd zo leuk in de bakkerij,” vraagt Piepke. “Je mag luisteren maar niet komen kijken. Niemand mag jullie zien,” fluistert Bert.

Daar gaat de bel, juf Marie is er met de kinderen. Ze stappen de winkel binnen waar het heerlijk ruikt. De broden, koeken, taarten en nog veel andere lekkere dingen liggen er uitgestald. “Welkom in de bakkerij allemaal. Kom maar verder. Dan kunnen jullie zien waar al dat lekkers gemaakt wordt,”zegt Bert. Terwijl Bert hen meeneemt naar de machines in de bakkerij vertelt juf Marie. “Weet je kinderen Bert heeft ook nog bij mij in de klas gezeten. Dat is ongeveer twintig jaar geleden. Toen wist Bert al dat hij bakker wilde worden. Hij wilde toen alles weten van de bakkerij en stelde veel vragen. Weet je het nog Bert?” Bertje weet het nog heel goed. “Toen mochten we de bakker helpen om broodjes te maken. Willen jullie dat ook graag doen?” vraagt Bert aan de kinderen. En dat willen ze graag. “We gaan eerst onze handen wassen en daarna gaan we het deeg maken voor de broodjes” zegt Bert. De ingrediënten, meel, water, gist, olie en een snuifje zout doen we in de grote mengkom.

Daarna in de kneedmachine en als het deeg klaar is krijgen jullie allemaal een stukje. De kinderen rollen een bolletje en leggen het op de grote bakplaat. “Nu schuif ik de plaat in de oven en als het belletje gaat, zijn de broodjes klaar,” vertelt Bert. Hij knipoogt naar juf Marie. “Net als vroeger hé juf?”  Terwijl de kinderen wachten tot de broodjes gebakken zijn , zingen ze een liedje voor Bert

De bakker, de bakker mengt water en meel

En ook nog wat gist maar vooral niet te veel.

En dan wordt het deeg het wordt tien keer zo groot

Het gaat in de oven en dan is het brood.

schooltv.nl – de-bakker-liedje-uit-koekeloere

In de klas hebben de kleuters samen een cadeautje gemaakt voor Bertje Bakker. Een meisje komt een beetje verlegen met een pakje bij Bert. “Alsjeblieft, dit is voor jou om je te bedanken dat we op bezoek mochten komen. En ik wil later ook graag bakker worden,” fluistert ze. “Oh fantastisch, hoe heet jij?” vraagt Bert. “Babbette”, zegt het meisje. “Bakker Babbette, dat klinkt heel goed! Net als vroeger hé juf Marie,” lacht Bert.

Bert doet vlug zijn cadeautje open. “Oh zo leuk,” lacht Bert. “Een heel mooie schort met allemaal handjes op.” Hij doet de schort aan en bedankt de kleuters. Ping,ping… de broodjes zijn klaar. Ze zijn nog heel warm. Bert is een beetje onvoorzichtig en laat een broodje vallen. Hij raapt het op maar de kruimeltjes laat hij liggen die zijn voor… Mini en Piepke. Bert doet de broodjes in een grote zak. Juf Marie mag ze meenemen naar de klas. De zak laat ze nog wat open dan kunnen de broodjes nog wat verder afkoelen. “Gaan jullie de broodjes beleggen en dan opeten in de klas?” vraagt Bert. “Ja we mogen in de klas blijven eten,” roepen de kleuters samen. “Net als vroeger,” lacht Bert weer. De kleuters vertellen dat ze ook al gebakken hebben in de klas. Ze hebben madeleintjes gebakken en cup cakes.

Het is weer tijd om terug naar de klas te gaan. Terwijl de kleuters naar buiten gaan mogen ze in de bakkerij nog een snoepje nemen. “Dag Bertje bakker en dank je wel!” roepen de kleuters! “Bedankt dat we mochten komen Bert,” zegt juf Marie, ”en als je zin hebt, mag je altijd eens op bezoek komen in ons klasje dan kan je eens komen kijken of het nog ‘net als vroeger’ is.

Als Bertje terug in de bakkerij komt, zijn de muisjes al aan het smullen van de broodkruimeltjes. “Het was leuk hé Bert met juf Marie en de kleuters. En wij zijn ook flink geweest hé,” lachen Mini en Piepke. Da’s waar en als jullie nog wat helpen opruimen zal ik de grote snoeppot uit de bakkerij gaan halen. Jullie hebben er ook eentje verdiend… of misschien wel twee…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *