’n Stertje van agter en ’n stert van voor

Foto Yvonne Spierenburg

De zon komt op in Tembe Elephant Park.Het belooft een prachtige dag te worden hier in Zuid- Afrika.

Illustratie Luka Veenstra

In dit park wonen heel veel wilde dieren zoals leeuwen, giraffen, luipaarden, buffels en nog veel andere. Hier wonen ook wel meer dan 200 olifanten.

Die reusachtige dieren zijn voortdurend op zoek naar eten en drinken. Zo een olifant kan wel 5000 kg wegen. Ze eten wel 150 kg planten per dag en drinkt wel 150 liter water.

Foto Yvonne Spierenburg

In het park staat ook een huis. Daar woont Owen samen met mama Yvonne en papa Leonard. Tussen de wilde dieren wonen is best wel gevaarlijk en daarom staat er rond het huis en de tuin een heel groot hek. Een elektrisch hek want dat is echt wel nodig om de gevaarlijkste dieren op een afstand te houden. Owen is gek op olifanten. Hij heeft er al heel veel gezien. Hele grote en ook soms kleintjes en die vindt hij het leukste.

Foto Yvonne Spierenburg

Als Owen in de tuin speelt met mama en papa ziet hij wel eens een olifant voorbij wandelen. Ook de andere dieren komen soms een kijkje nemen naar de mensen die daar achter de gevaarlijke draad wonen. Als Owen groot is, wil hij net als papa voor de olifanten en de andere dieren zorgen. Ze helpen als ze ziek zijn en ervoor zorgen dat ze voldoende water hebben om te drinken. Papa Leonard werkt vooral met olifanten en kent ze allemaal. Hij herkent ze aan hun oren en hun slagtanden.

Foto Yvonne Spierenburg

Om de olifanten goed te kunnen verzorgen worden ze altijd in slaap gedaan. En dan mag Owen dichterbij komen. Eerst op de arm van mama en als ze diep slapen, mag Owen er zelf naartoe gaan. Hij kijkt dan altijd heel geboeid naar wat papa en de andere mensen doen. Het blijft wel altijd een beetje spannend om zo dicht bij die reuzegrote dieren te komen. Die kleine handjes en die reuzegrote poten…wat een verschil.

Foto Yvonne Spierenburg

De huid van de olifanten is heel dik, ruw en gerimpeld. Owen heeft dat al gevoeld toen hij samen met papa bij een slapende olifant stond. Papa Leonard wreef toen over de huid en Owen deed dat ook. Hij was helemaal niet bang. Maar hij wreef toch liever over papa zijn hand die was veel zachter.

Foto Yvonne Spierenburg

In het grote park kan je niet zo maar een wandeling gaan maken. Het is daar te gevaarlijk en je zou vlug verdwalen. Daarom maken Owen, mama en papa vaak een uitstap met de jeep. Daar zitten ze veilig en kunnen ze ver rijden. Voor Owen is het dan elke keer feest. En ook voor mama Yvonne. Overal waar ze gaat, neemt ze haar fototoestel mee. Want hier in Afrika is zo veel moois te zien en te ontdekken. Owen rent dan naar de jeep en wacht ongeduldig om te vertrekken. Tijdens de rit is hij een echte kleine Afrikaanse gids. Hij vertelt voortdurend wat hij ziet en dat is heel veel. Papa Leonard heeft deze keer een leuke verassing voor Owen en mama in petto.

Foto Yvonne Spierenburg

Even later stoppen ze. Naast de jeep wandelt een reuzegrote olifant. Dat was toch wel even schrikken. Maar zo kan Owen wel heel goed naar hem kijken. Hij ziet zijn vier grote dikke poten en zijn lange slurf. De ogen zijn heel klein en zijn flaporen heel groot. En dan de slagtanden… toch maar dicht bij mama kruipen. Daar voelt Owen zich veilig. Mama Yvonne kent een leuk Afrikaans versje over de olifant en vertelt het om Owen gerust te stellen…

Oom Olifant, jou reuse dier

Die mense lag vir hul plesier.

Want waar het jy al ooit gehoor.

Van ’n stertje van agter en ’n stert van voor?

Owen vindt het zo leuk en wil het nog eens horen en nog eens en nog eens…En na enkele keren zegt hij het helemaal mee want Owen spreekt een aardig mondje Afrikaans.

Foto Yvonne Spierenburg

Even later draait de olifant zich om. “Ja!” roept Owen blij, “nu zie ik zijn kleine staartje.” En Owen zegt het versje nog eens. Helemaal alleen:

Oom Olifant, jou reuse dier

Die mense lag vir hul plesier.

Want waar het jy al ooit gehoor.

Van ’n stertje van agter en ’n stert van voor?

“Bravo!” juichen mama en papa, ”dat heb je flink gedaan Owen!” Ondertussen is de olifant bijna helemaal verdwenen. “Daaaag!” roept Owen nog en dan rijden ze verder naar de verrassing van papa. De olifant draait nog even zijn kop en trompettert alsof hij ook ‘daaaag’ zegt.

Om de verassing te zien moeten ze een heel eind rijden en Owen doet ondertussen een dutje. Dat doet hij wel vaker als ze een lange rit maken met de jeep.

Foto Yvonne Spierenburg

Als ze stoppen, wordt Owen stilletjes wakker. Hij kijkt uit het raam. “Oh, een klein olifantje!” roept hij blij. Dan wrijft hij even in zijn ogen. “Nog een olifantje! Twee olifantjes?” vraagt Owen verwonderd. Ook mama is blij verrast. “Mama olifant heeft een tweeling gekregen,” vertelt papa. “Een tweeling wat is dat?” vraagt Owen. “Deze olifant is mama geworden van 2 kleintjes. Ze zijn net na elkaar geboren. En dat gebeurt niet vaak. Het is heel speciaal.” zegt papa. “Ah ok, ik ben geen tweeling hé,” zegt Owen heel serieus. “Neenee, jij bent maar eentje,” lacht mama terwijl ze naar papa knipoogt. Owen geniet zo van de kleine olifantjes hun gekke toeren. Ze rollen in het hoge gras en kruipen op elkaar. Ze spelen met hun slurfjes en hun piepkleine staartjes. “’n stertje van agter en ’n stert van voor,” lacht Owen.

Foto Yvonne Spierenburg

Mama olifant wandelt naar het water en de kleintjes volgen haar. “Kijk, ze gaan zwemmen!” roept Owen. Na de waterspelletjes komen ze samen met mama terug uit het water. Ze gaan met z’n drietjes in het zand staan en blazen met hun slurf zand over hun natte huid. “Vuile olifantjes!” roept Owen boos. “De olifanten doen dat om hun huid te beschermen tegen de zon en de insecten. Zoals wij ons insmeren tegen de zon en muggemelk gebruiken tegen de beestjes die kunnen steken,” vertelt papa.

“Ah ok, maar ik word daar niet vuil van hé,” zegt Owen heel serieus. “Dat was een leuke verassing hé,” lacht papa. “Ja hoor, superleuk,” zegt mama, terwijl ze nog enkele foto’s neemt van de schattige tweeling.

Op de terugweg vertelt Owen honderduit over de olifantjes en over alles wat hij onderweg ziet, zoals een echte Afrikaanse gids dat doet…

Illustratie Rhune Van Aken

Als het die avond bedtijd is voor Owen neemt hij, zoals elke avond, zijn dierenknuffeltjes en zet ze allemaal op een rij: ” ’n olifant, ’n aap, ’n krokodil, ’n leeu, ’n kameelperd en ’n zebra,” zegt Owen in het Afrikaans. “Mama, gaan we dansen?” vraagt Owen. Mama Yvonne start het favourite dansnummertje van Owen en met z’n negenen dansen ze er op los. Ja, want mama, papa en de dieren doen ook mee.

En dan is het de hoogste tijd om een badje te nemen. “Mag ik straks ook zand over mij gooien als ik uit bad kom?” giechelt Owen. “Nee, zeker niet, want jij bent geen olifant, jij bent een grote deugniet,” lacht mama.

Foto Yvonne Spierenburg

Pyjama aan, tandjes poetsen en dan is Owen helemaal klaar om naar bed te gaan. Op zijn kussen ligt olifantje Tan, de allerbeste vriend van Owen, te wachten. Hij neemt hem stevig vast. Nog een dikke knuffel van mama en papa. “Lekker slaap,” zeggen ze samen in het Afrikaans. Owen sluit zijn oogjes. “Lekker slaap Tan,” fluistert hij en valt in slaap.

Foto Yvonne Spierenburg

Ondertussen is het ook voor de zon tijd om te slapen. Mama Yvonne en papa Leonard genieten nog van de prachtige zonsondergang. Het einde van een avontuurlijke dag in het mooie Afrika.

5 antwoorden op “’n Stertje van agter en ’n stert van voor”

  1. Wat een ontzettend leuk, leerzaam en levensecht verhaal van een schattige jongen in de wonderlijke wereld van Afrika.

  2. Ik ben zo trots op mn kleine neefje Owen, dat er zulke mooie verhaaltjes worden geschreven over zn leven in Afrika. Hij heeft ook zo’n ander leven dan andere kindertjes in de wereld, en zo leuk dat nu ook andere kindertjes mee kunnen genieten van zijn leven daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *